Marcel vindt beschutte werkplek

Marcel werkte al een poos als schoonmaker in het stadhuis van Nijmegen en daar had hij het prima naar zijn zin. Maar afgelopen zomer deed zich onverwachts een unieke kans voor. Marcel: “Ik hielp de koster van de kerk in Malden al een paar jaar. Toen hij ermee stopte, kwam ter sprake of ik het zou willen overnemen. En dat wilde ik heel graag!” Na het nodige regelwerk van WerkBedrijf is het gelukt: Marcel heeft met een indicatie Nieuw Beschut een dienstverband als koster gekregen. 

Divers takenpakket
Marcel: “Bij het werk van een koster komt meer kijken dan je zou denken. Je hebt niet alleen een belangrijke rol tijdens de diensten. Maar het regelen van veel praktische zaken rond het kerkgebouw hoort er ook bij. Zo ben ik verantwoordelijk voor de schoonmaak, doe alle bestellingen en boodschappen. Doordat ik de vorige koster al 2 jaar hielp, wist ik al best wel wat. Maar natuurlijk moet ik nog veel leren. Gelukkig zijn er genoeg mensen om mee heen aan wie ik mijn vragen kan stellen. En mijn jobcoach Arthur helpt me ook.”

Veelzijdigheid vereist duidelijkheid
Arthur Rutten, jobcoach bij WerkBedrijf, begeleidt Marcel al een aantal jaren. “Het is geweldig om te zien hoe Marcel zich ontwikkeld heeft. Zijn werk als schoonmaker deed hij al prima, maar deze baan vraagt meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Door zijn eerdere werkervaring vallen de puzzelstukken nu op hun plek. De afgelopen maanden heb ik Marcel vooral geholpen met de randvoorwaarden van zijn werk. Zoals afspraken maken over de uren en de taken. De functie van koster is erg veelzijdig. We moeten daarbij voorkomen dat er teveel gevraagd wordt van Marcel. Duidelijke afspraken, een goede taakomschrijving en een heldere administratie helpen dan.”

Collegiale koffie
Marcel: “Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gemaakt en dat iedereen me heeft geholpen om dit dienstverband te krijgen. Wat ik wel eens mis zijn collega’s. Want hier werk ik meer alleen. Maar ik heb nog app-contact met mijn oud-collega’s van het stadhuis. Binnenkort ga ik weer eens op de koffie. Dus dat contact blijft. In mijn huidige werk kan ik meer kwijt. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Marcel vindt beschutte werkplek

Wat is beschut werken?
Beschut werken biedt kansen voor mensen die wel kunnen werken (>30% loonwaarde), maar intensieve begeleiding of aangepaste werkomstandigheden nodig hebben. De indicatie ‘beschut werken’ wordt afgegeven door het UWV. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking.