‘De eerste indruk is niet altijd de juiste’

Christiaan (33) werkt precies één jaar bij FormfuturaEen mijlpaal die onhaalbaar leek. Werken was lang onmogelijk voor Christiaan, door depressies. Zijn grote passie voor 3D printers, wat hulp van WerkBedrijf én een werkgever die verder kijkt dan de eerste indruk zorgden dat Christiaan nu helemaal op zijn plek zit. 

Uit het huis de 3D in
Christiaan vertelt: “Er waren tijden dat ik nauwelijks het huis uit kwam. Mijn wereldje werd steeds kleiner.” Hij studeerde elektrotechniek, begon aan een studie multimedia, maar rondde die niet af. “Niets lukte, ik wist niet goed wat ik wilde en werd steeds neerslachtiger. Dat zag mijn omgeving ook, maar ik wilde niet geholpen worden. Ik wilde het zelf oplossen. Wat het extra lastig maakt is dat ik moeilijk mijn emoties kan laten zien. Sollicitatiegesprekken leidden dus tot niets. Werkgevers zagen een ongemotiveerde, ongeïnteresseerde jongen zitten, terwijl ik van binnen echt enthousiast was.” Christiaans passie voor 3D printers hielp hem uiteindelijk uit het dal. Hij had er een thuis en verdiepte zich in alle ins en outs van 3D printen. “Ik wilde graag een opleiding gaan doen hierin, maar wist niet goed hoe ik dat moest aanpakken.” Christiaan klopte aan bij WerkBedrijf. Zij hielpen hem aan een opleidingsplek bij 3D Ambacht. Daar hebben ze niet alleen aandacht voor vakvaardigheden, maar leren leerlingen ook hun talenten ontdekken en krijgen ze onder begeleiding de kans om zich te ontwikkelen. 

Leerwerkplek ideaal
“De opleiding zelf was te makkelijk voor mij. Ik had mezelf thuis allang alles aangeleerd. Maar ik leerde er wel andere dingen, met anderen omgaan bijvoorbeeld. En het dwong me onder de mensen te komen. Dat zorgde dat het wat beter met me ging.” Na een jaar sloot Christiaan het traject af. De stap naar een betaalde baan was nog te groot. Maar met hulp van WerkBedrijf werd er een leerwerkplek gevonden bij Formfutura. Eigenaar Arnold Medemblik: “Een leerwerkplek is voor een werkgever ideaal om goed inzicht te krijgen in iemands mogelijkheden. Want eerlijk is eerlijk: Christiaan verkoopt zichzelf inderdaad niet goed. In het gesprek kwam hij niet goed uit de verf. Maar toen hij hier begon, zag ik al snel zijn kwaliteiten en zijn gedrevenheid. Hij startte met 1 dag, maar dat werd al snel meer. Sterker nog, het liefst is hij nu 7 dagen per week hier!” Lachend: “Nog even en we zetten hier een bed voor hem neer.” 

Niet stilstaan
Christiaan: “De vele mogelijkheden van 3D printen vind ik zo mooi. Het is continu in ontwikkeling, dat dwingt je om bij te blijven. Stilstaan is echt geen optie. Ook in andere opzichten gaat het beter met me. Het contact met klanten en collega’s gaat me steeds beter af. Ik merk dat er dingen veranderen in mijn gedachten. Natuurlijk ben ik er nog niet. Door een tegenvaller kan ik me bijvoorbeeld erg neerslachtig voelen. Maar daar kom ik steeds sneller uit. Het werk biedt me afleiding. Eigenlijk zie ik het helemaal niet als werk, ik mag gewoon doen wat ik het liefste doe.” 

Contract cadeau
Arnold ziet dat het steeds beter gaat met Christiaan. “De werkomgeving op kantoor is wel wat druk voor hem, maar dat geldt voor bijna iedereen hier. Daarom zijn we ook bezig met een andere locatie. Dan kunnen we rustigere werkplekken creëren. Wat overigens niet wil zegen dat we iedereen in aparte hokjes gaan zetten. Dat onderlinge contact is belangrijk. Iedereen wil graag normaal zijn. Dus we houden rekening met elkaar, maar niemand krijgt een aparte behandeling.” Arnold is zo tevreden dat hij Christiaan inmiddels een vast contract heeft aangeboden. “Dat was echt een onverwachts kerstcadeautje. Daar ben ik echt superblij mee”, lacht Christiaan.  

Over Formfutura
Dit Nijmeegse bedrijf startte in 2012, letterlijk vanaf een zolderkamertje. Inmiddels hebben ze 11 medewerkers in dienst. Formfutura levert een breed assortiment 3D filamenten aan klanten over de hele wereld. Filamenten zijn materialen die gebruikt worden in 3D printers. 


‘De eerste indruk is niet altijd de juiste’
Rabia  Yucel

Zoekt u iemand met interesse in ict, multimedia of grafische vormgeving? Neem dan contact op met WerkBedrijf. Wie weet hebben wij de geschikte kandidaat voor u!

Rabia Yucel