Mooie combi toch. Gemeente Wijchen en WerkBedrijf

Licht op groen

Gemeente Wijchen vult in de zomermaanden haar groenploegen aan met werkzoekenden vanuit WerkBedrijf. Zo is de zomerpiek beheersbaar voor de gemeente én kan een groep werkzoekenden extra werkervaring opdoen. Hierdoor krijgen deze een betere kans op de arbeidsmarkt. Een win-winsituatie die een vervolg krijgt.

De samenwerking tussen WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en gemeente Wijchen gaat ver terug. Al jaren bestaan de ploegen die in de gemeente Wijchen het groenonderhoud uitvoeren uit SW-medewerkers vanuit WerkBedrijf. Door de wettelijke veranderingen is dat aantal teruggelopen naar de huidige 50 fte. Dat zorgt voor uitdagingen, zeker in de zomermaanden!

Zomerpiek
In de drukke zomermaanden vult Wijchen de eigen groenploegen aan. Voorheen gebeurde dat met Oost-Europese uitzendkrachten. Theo Willemsen, technisch medewerker ruimtelijk beheer bij de Werkorganisatie Druten Wijchen, hierover: “Op zich liep dat niet slecht, maar de taalbarrière was wel eens lastig. Ik besprak dat met Peter en we vonden allebei dat dit toch ook anders moest kunnen.” Peter Nellen, consulent bij WerkBedrijf: “Wij pakten deze kans uiteraard met beide handen aan. Het zijn mooie banen voor onze werkzoekenden die graag met hun handen werken.”

Fijne werkgever
Peter: “In de 2 maanden van de zomerpiek werkten er gemiddeld 10 mensen vanuit de bijstand via WerkBedrijf in het groen in Wijchen. Daaronder waren ook statushouders.” Theo vult aan: “Net als de rest van de groep hebben ook zij het geweldig opgepakt. Van vooroordelen is in de praktijk niks gebleken.” Peter: “Voor de medewerkers was het een mooie betaalde baan voor 2 maanden, waarin ze extra werkervaring opdeden. Wij vinden gemeente Wijchen een fijne werkgever, dus daar plaatsen we onze mensen graag.” Het project was voor iedereen een groot succes, zowel voor de medewerkers als voor werkorganisatie Druten Wijchen. Peter: “Een aantal mensen hebben we inmiddels aan een nieuwe baan kunnen helpen!”

Flexibele samenwerking
De soepele samenwerking vormt de basis van succes van het project. ”We kunnen dit waarmaken door de flexibiliteit van de gemeente”, vertelt Peter. “Op facilitair gebied hebben ze alles snel en secuur geregeld. De werving en ploegsamenstelling is de verantwoordelijkheid van WerkBedrijf. Dat getuigt van vertrouwen. Ik heb grote waardering voor de flexibiliteit van de voormannen. In eerste instantie waren ze, begrijpelijk, wat afwachtend. Maar al heel snel waren ze overtuigd, doordat de medewerkers lieten zien wat ze kunnen.” Theo: “Natuurlijk moeten we ook nog dingen leren. Een verschil met onze eerdere samenwerking is dat WerkBedrijf toen werkgever was van de SW-medewerkers. In dit project zijn wij dat. We hebben gemerkt dat we bijvoorbeeld in de administratieve processen nog verbeteringen kunnen doorvoeren. Daar zijn we al mee begonnen.”

Vervolg
Dit succes smaakt naar meer! Theo: “ik verwacht dat we in 2019 de zomerpiek weer gaan invullen met werkzoekenden vanuit WerkBedrijf. Maar we trekken het ook verder door. Wijchen maakt onderdeel uit van de Werkorganisatie Druten Wijchen. Gezien de positieve ervaringen in Wijchen wordt het wijkbeheer in Druten nu ook naar dit voorbeeld ingericht. WerkBedrijf gaat voor ons de bezetting van de ploegen invullen. Een hele klus, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Mooie combi toch. Gemeente Wijchen en WerkBedrijf

Wilt u ook een een mooie combi worden? mail ons maak een afspraak