Mooie combi toch. RIBW Nijmegen en Rivierenland en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen

Esther Hermans, communicatie adviseur RIBW - Naomi Peters, consulent WerkBedrijf - Debby Derksen, heeft leerwerkplek bij RIBW vanuit WerkBedrijf - Bart Lindner, IPS coach RIBW

Passende plek
Esther is de naaste collega van Debby bij RIBW: “Op onze afdeling Communicatie waren we op zoek naar iemand die ons kon helpen social media van de grond te krijgen. IPS (individuele plaatsing en steun) coach Bart begeleidde op dat moment een jongedame met de juiste opleiding en kwaliteiten. Voor ons een uitgelezen kans om te doen wat we zeggen: wij bieden een veilige omgeving om te starten en successen te ervaren. Toen Debby bij ons op gesprek kwam, was er meteen een klik. Ze werkt vanaf 1 september drie dagen in de week, totaal 18 uur. Debby: “Ik kwam van ver en had weinig zelfvertrouwen. Maar deze plek is fijn. Vanaf de eerste dag. Ik krijg positieve bevestiging voor mijn werk, voel me nuttig en vind de structuur heel prettig. Mijn doel is om financieel niet meer van een uitkering afhankelijk te zijn. Dat lijkt me echt heel fijn. Dus daar werk ik hard aan. Wat mij betreft is er een leven voor en na mijn IPS traject.”

Hoe werkt de samenwerking
Bart houdt IPS-infogesprekken met mensen die zorg ontvangen van de RIBW, en een actuele werkwens hebben. Wanneer zij na dit gesprek besluiten dat IPS bij ze past, wordt het IPS-traject aangevraagd bij WerkBedrijf. Consulent Naomi van WerkBedrijf geeft dan de actieve begeleiding van de kandidaat uit handen en zorgt voor de financiële ondersteuning ten behoeve van deze kandidaat. Naomi: “de IPS coaches en de consulenten van WerkBedrijf werken nauw met elkaar samen. De coaches schuiven bijvoorbeeld aan bij ons vacature overleg, zodat ze van alle functies op de hoogte zijn. Voor een kandidaat is het voordeel van IPS dat die vanaf de start begeleiding op de werkplek krijgt van de vertrouwde IPS coach. Datzelfde geldt ook voor de werkgever bij wie de kandidaat aan de slag gaat.”

Negatieve ervaringen positief gebruiken
Debby is dolblij met deze kans. Waarvoor ze zo hard heeft gestudeerd, krijgt ze nu waardering. Haar zelfvertrouwen groeit iedere dag. Natuurlijk gaat het nog wel eens mis. Maar ook daar leert ze steeds beter mee omgaan: “Om iets positiefs te doen met mijn eerdere ervaringen ben ik gestart met de opleiding tot life coach. Ik wil graag andere mensen helpen. Bij WerkBedrijf draai ik mee met de empowerment training. Dat is echt gaaf om te doen. Ik geniet echt van elke dag. Het is lang geleden dat ik dat kon. Vroeger was ik mijn beperking, maar nu voelt dat echt niet meer zo”, aldus Debby.

Mooie combi toch. RIBW Nijmegen en Rivierenland en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen

Individuele plaatsing en steun is speciaal ontwikkeld voor mensen die behandeling of begeleiding krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. WerkBedrijf werkt samen met vier zorginstellingen in de regio. Deze zorgen voor de intakes, de juiste match en begeleiding. WerkBedrijf heeft de financiële middelen en vaak de werkplekken. In totaal werken nu 40 mensen via een IPS-traject.