Omar verruilt boten in Syrië voor broodjes in Nederland

Arabische versie

5 jaar is hij nu in Nederland, de 27-jarige Omar. Zijn Nederlands verbetert hij door een taalstage bij cafetaria en supermarkt SemaDit gaat zó goed dat, dat hij zelfstandig de klanten kan helpen. Eigenaar Eshref werkt dagelijks met Omar: “Zijn Nederlands en Engels zijn zoveel verbeterd, hij heeft mij niet meer nodig. Ik vind het knap hoe flexibel hij zich heeft opgesteld. Omar heeft een grote stap gemaakt, van bootonderhoud in zijn geboorteland Syrië naar klanten helpen en broodjes maken in Nederland.” Omar voelt zich nu helemaal thuis in de horeca. Zijn droom is om ooit zijn eigen restaurant te beginnen. 

Taal in de praktijk
Eshref is sinds 2007 eigenaar van cafetaria en supermarkt Sema, gevestigd midden in het dynamische Hoogeveldt, het grootste studentencomplex van Nijmegen. Eshref heeft 8 mensen in dienst en begin dit jaar kwam daar Omar bij. Samen met WerkBedrijf regelde hij dat Omar een taalstage kon doen bij zijn bedrijf. Zo kan hij zich de Nederlandse taal in de praktijk verder eigen maken. Eshref: “Voor veel mensen is het makkelijker om de taal in de praktijk te leren dan vanuit een boek. Inmiddels is Omar zo gegroeid dat hij zelfstandig klanten kan helpen en hij redt hij zich ook prima aan de telefoon.” “In het begin was dat niet makkelijk”, vertelt Omar. “Ik vond het heel gênant als ik klanten niet begreep. Maar ik luister en kijk heel goed naar Eshref, hoe hij dingen doet en zegt. En nu gaat het steeds beter.” 

Van boten naar broodjes
Dat Omar in de horeca terecht kwam, lag niet voor de hand. In Syrië deed hij het onderhoud van boten. En het liefste wilde hij in Nederland soortgelijk werk. Toen dat niet lukte gooide Omar het roer om. Hij koos een andere richting om snel aan het werk kunnen. Eshref: “Omar heeft zich heel flexibel opgesteld en met succes. Als de gevolgen van corona het toelaten, hoop ik hem per september een contract te kunnen geven. We gaan in ieder geval aan de slag om hem verder te laten groeien in de keuken.” En dat helpt Omar op weg naar zijn grote droom: samen met zijn verloofde een eigen restaurant beginnen. Eshref: “Met zijn instelling gaat Omar het zeker nog heel ver schoppen."

Op de foto: links Eshref, rechts Omar

Omar verruilt boten in Syrië voor broodjes in Nederland

Taalstage
Een taalstage is een traject specifiek voor statushouders. De stage is gericht op het verbeteren van de Nederlandse taal. Een tweede doelstelling is het opdoen van ervaring in een Nederlandse werkomgeving en het verbeteren van de werknemersvaardigheden. Taalstage is met behoud van uitkering, zonder vergoeding of premie. Een taalstage duurt maximaal 3 maanden en kan met maximaal 3 maanden verlengd worden.