‘Op zoek naar een baan die bij mij past’

Voor veel jongeren is het vanzelfsprekend: studeren, een bijbaan, uitgaan met vrienden en na de studie klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Voor de 23-jarige Denise Grahmbeek uit Deest liep het helaas anders. Op haar 19e kreeg ze de diagnose Fibromyalgie, ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Daardoor is een ‘normale’ baan te vinden moeilijk voor haar. Denise: “Ondanks mijn beperkingen kijk ik nog steeds positief naar de toekomst. Nu nog dé baan vinden die bij me past!” 

Goede en slechte dagen
Denise heeft Fibromyalgie, een aandoening waarbij chronische pijn heeft in haar spieren en bindweefsel. Vaak gaat dit samen met stijfheid en vermoeidheid. De klachten wisselen, dit betekent dat ze de ene dag meer last heeft dan de andere. Denise: “Dat is heel vervelend, want van te voren kan ik niet goed inschatten wat het die dag gaat worden. De pijn kan zomaar van een 5 naar een 10 gaan.”

Geen Wajong en geen Indicatie Banenafspraak
Na het afronden van de mbo 4-opleiding tot Artiest, vroeg Denise vanwege haar ziekte een Wajong-uitkering aan bij UWV. Die werd afgewezen, omdat Fibromyalgie door UWV niet erkend wordt als beperking. Omdat Denise nog geen werk had, vroeg ze een bijstandsuitkering aan bij gemeente Druten. Denise: “De gemeente verwees mij door naar WerkBedrijf. Daar had ik een gesprek met een consulent, die heel goed keek naar mijn situatie en welke wegen ik zou kunnen inslaan. We hebben in eerste instantie een Indicatie Banenafspraak aangevraagd, maar ook die werd helaas afgewezen.”

Praktijkdiagnose
Denise: “Mijn consulent raadde mij aan om de Praktijkdiagnose te doen.” Dit is een instrument dat WerkBedrijf kan inzetten om in de praktijk te observeren wat iemand kan en wat iemand nodig heeft om goed te kunnen werken. Hierdoor kreeg Denise inzicht in wat ze wel en niet kan. “De Praktijkdiagnose duurde 14 weken. In die periode heb ik verschillende soorten werkzaamheden gedaan: servetten invouwen, schroeven sorteren en inpakken. De conclusie? “Ik ben op zoek naar licht lichamelijk werk in een rustige omgeving voor 6 tot 9 uur in de week, niet langer dan 3 uur per dag. Dat was wel even slikken, want natuurlijk zou ik meer willen. Ik kan me voorstellen dat werkgevers niet geïnteresseerd zijn in mij. Maar toch hoop ik dat ik een leuke plek vind!”  

Denise’s ideale baan
Denise: “Mijn ideale werkplek is, denk ik, een museum, bibliotheek, spa of lunchroom. Ik zou bijvoorbeeld graag achter de receptie werken, gastvrouw zijn of ’s nachts werken in een hotel. In ieder geval iets wat ik zittend kan doen, zonder tijdsdruk. Een rustige omgeving is erg belangrijk voor mij. Verder maakt het me niks uit, als ik maar lekker bezig kan zijn!” 

Toekomst
“Mijn toekomst? Dat weet ik nog niet. Ik was een tijd best pessimistisch over de toekomst. En ik was bang dat ik nooit zou kunnen werken en voor altijd bij mijn ouders bleef wonen. Maar die gedachten brengen me niet verder. Voor nu probeer ik het per dag te bekijken, kleine stappen te zetten en er niet te veel over na te denken. Ik hoop een leuke baan te vinden, waarmee ik mezelf kan onderhouden. Het liefst wil ik uit de uitkering. En als dat niet kan, wil ik graag aan de slag met een aanvulling uit de uitkering. Dat maakt me verder niet uit. Als ik maar iets kan doen en onder de mensen kan zijn!” 

Wilt u Denise een kans geven in uw organisatie, of kent u iemand die een plek voor haar heeft?
Neem dan contact op met Maaike Rijkschroeff, consulent WerkBedrijf. Tel: 06 25 76 23 48 of mail: m.rijkschroeff@wbrn.nl. 

‘Op zoek naar een baan die bij mij past’