R75 en WerkBedrijf: samen zorgen voor de jongeren in onze regio
R75 en WerkBedrijf werken al jaren intensief samen. R75 biedt (ambulante) hulp aan jongeren tot 23 jaar die vastlopen of vast dreigen te lopen. Jaarlijks komen zo’n 125 jongeren bij R75. Merel van de Loo, maatschappelijk werker bij R75: “Veel jongeren die wij begeleiden zijn dak- of thuisloos en lopen vast op meerdere gebieden. Wij helpen ze om hun leven weer op de rit te krijgen.”
Basis herstellen
Merel: “De meeste jongeren die bij ons komen, hebben helemaal geen basis meer. Vaak hebben ze geen werk of inkomen. Naast het regelen van een postadres is het zorgen voor de inkomensvoorziening dan een belangrijke eerste stap. Dus dan is er al snel contact met Team Jongeren van WerkBedrijf. We kijken samen welk traject voor iemand passend is. Is hij al klaar voor werk of dagbesteding, of gaan we eerst aan de slag met een ontwikkeltraject, de talentenexpeditie of kijken we naar vrijwilligerswerk?”
Maatwerk moet
“De achtergrond van 'onze’ jongeren is heel divers. Daarom is het altijd maatwerk. We zien jongeren met psychische, financiële of gedragsproblemen, met een vluchtelingenachtergrond, jongeren die vroegtijdig zijn uitgevallen op school en ga zo maar door. Veel van de jongeren die we aanmelden bij WerkBedrijf zijn zogenoemde zorgjongeren. Die hebben problemen op meerdere gebieden.“
Geef ze de kans
“Aan het werk gaan vraagt veel van deze jongeren, maar ook van werkgevers. Sommigen combineren bijvoorbeeld het werk met therapie. Dan maken wij en WerkBedrijf daar afspraken over met werkgevers. Ook het vasthouden van werk kan uitdagend zijn. Daarom zorgen we dat we de jongeren goed kennen en dat er een goede overdracht is naar de werkgever. We vragen werkgevers ook om geduld. De jongeren moeten naast het werk nog zoveel meer leren. Hoe ga je om met collega’s, hoe zorg je dat je iedere dag op tijd komt, wat doe je met kritiek van je baas Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Het is belangrijk dat zij wel de kans krijgen en niet na 1 fout op straat komen te staan.”
Extra uitdaging
“De impact van corona is groot. Bij veel jongeren is werk of dagbesteding weggevallen. Ineens is er geen reden meer om uit bed te komen. Hun ontwikkeling staat stil, veel trajecten zijn gestagneerd. Daar maak ik me zorgen over. Ook omdat jongeren nu veel thuis moeten zijn. Want wat gebeurt er als ze geen veilig, of zelfs helemaal geen thuis hebben? We werken er hard aan de jongeren in het oog te houden. En we helpen bijvoorbeeld met het aanbrengen van structuur in de dag. Dat is nu, doordat veel jongeren door corona weinig omhanden hebben, een nog grotere uitdaging.”