Succesvol traject ’Talent in het Groen’ krijgt zesde editie


De verkorte BBL opleiding ’Talent in het Groen’ leidt deelnemers op tot medewerker hovenier of medewerker natuur, water en recreatie (niveau 1 of 2). Dit traject duurt een jaar en komt voort uit een samenwerking tussen UWV, Leerwerkloket Rijk van Nijmegen, Yuverta, WerkBedrijf en diverse groenbedrijven uit de regio. Afgelopen week namen de deelnemers van de vijfde editie hun diploma in ontvangst. Een mijlpaal die direct bijdraagt aan duurzaam werken in de kansrijke groensector. In september 2024 start een nieuwe groep dit succesvolle traject.

Groen perspectief voor deelnemers 

Het groenvak in de vingers krijgen. Dat is waar ’Talent in het Groen’ naartoe werkt. Ervaring is geen vereiste om mee te doen aan de opleiding. Motivatie wel. WerkBedrijf projectleider Angelique Beekhuis: “Mooi om te zien dat deze aanpak werkt. We hebben nu al vijf geslaagde edities met zeer enthousiaste en gemotiveerde deelnemers gehad. In samenwerking met partners, groenbedrijven en vooral ook deelnemers maken we dit traject tot een succes. Daar kijk ik erg tevreden op terug. Ik merk wat het brengt bij de deelnemers; de groei die ze in een jaar doormaken en het werkplezier dat het hun oplevert. Ze krijgen echt een nieuwe kijk op hun toekomst. Het programma biedt één dag in de week theorie ‘in de schoolbanken’ en drie of vier dagen betaald aan de slag bij een groenbedrijf. Dat geeft energie en biedt perspectief. [lachend] Het is dat ik al een prachtbaan heb, anders zou werken in het groen mijzelf ook zeker aanspreken.”

Kansen voor groenbedrijven 

Belangrijk onderdeel van de opleiding is dat de deelnemers direct aan het werk gaan bij een groenbedrijf. “De groensector blijft kansen bieden. We werken goed en prettig samen met bedrijven in deze sector. Deelnemers krijgen persoonlijke begeleiding tijdens het traject. Dit vergroot de kans van slagen. Talent krijgt de kans om te groeien en het bedrijf investeert in de toekomst met nieuwe medewerkers. Vaak heeft een groenbedrijf bij opdrachten een zogeheten Social Return On Investment (SROI) opgave. Dan biedt het werken met deelnemers uit ‘Talent in het Groen’ de extra mogelijkheid (een deel van) deze opgave daarmee in te vullen. Een mooie manier voor een bedrijf om als werkgever sociaal maatschappelijk het verschil te maken”, aldus Angelique.

Voor meer informatie of aanmelding voor deelname aan ‘Talent in het Groen’ kun je terecht bij Angelique Beekhuis. 


Fotobijschrift: op de foto de deelnemers die hun diploma op 3 juli 2024 in ontvangst namen en hun begeleiders.

Succesvol traject ’Talent in het Groen’ krijgt zesde editie