Van SW-medewerker naar ambtenaar


Al 10 jaar werkt Mario (55) vanuit de sociale werkvoorziening (SW) als beheerder buitensport voor de gemeente Nijmegen. Hij zorgt voor het (groen)onderhoud van wijkcentra en sportparken. Dat doet hij al jaren met veel plezier. Recentelijk kreeg hij de kans om in vaste dienst te komen bij de gemeente. Mario: “In het werk verandert  niets, maar ik ben er heel blij mee. Het voelt toch als extra waardering.” 

Maatschappelijke rol
Het aanbod voor een vast contract kwam als een verrassing voor Mario. “Ik zag het niet aankomen. Eerder heb ik al gezegd dat ik dit graag zou willen. Toen waren er geen ambtelijke uren beschikbaar. En nu dus wel.” Leidinggevende Peter Hendriks, teamleider buitensport, legt uit: “We vinden het als gemeente belangrijk om onze maatschappelijke rol te vervullen. Dat doen we onder andere door mensen vanuit WerkBedrijf bij ons te laten werken, bijvoorbeeld via de sociale werkvoorziening. ‘Jongens’ als Mario zijn goud waard. Het liefst gaf ik ze allemaal een ambtelijk contract. Maar die ruimte is er niet vaak in de formatie. Drie keer eerder kon ik collega’s vanuit de SW een vast contract bieden. Nu kwam er 32 uur vrij en wist ik gelijk: die zijn voor Mario.”  

Goed bezig
Mario: “Ik hoefde er niet echt over na te denken. Het werk blijft hetzelfde. Ik had altijd al het gevoel dat ik er helemaal bij hoorde hier. Dus ook dat verandert niet. Maar het is toch een stukje waardering. En ik ga er financieel ook iets op vooruit. Het leuke aan mijn werk vind ik de vrijheid en zelfstandigheid. Plus dat ik op pad ga met collega’s en lekker bezig ben. Ik hou niet van stilzitten.” 

Gelijk thuis
“Ik werkte vroeger in de bouw. Vanwege mijn been werd ik in 1989 afgekeurd. Na een tijd kon ik weer in de bouw aan de slag. Maar in 2012 kreeg ik weer problemen met mijn been. Zo kwam ik bij WerkBedrijf, toen nog Breed, terecht. Na eventjes ‘binnen’ gewerkt te hebben, kon ik bij team buitensport aan de slag. Vanaf het eerste gesprek voelde ik me thuis. We zijn hier allemaal gelijk en houden rekening met elkaar. Het is gewoon de mooiste baan.” 

Rekening houden met elkaar
Peter: “Mijn team verzorgt het groenonderhoud en kleine klussen bij 70 accommodaties, zoals sportparken en wijkcentra. Van de in totaal 21 collega’s werken er 10 via WerkBedrijf. Voor mij maakt dat geen enkel verschil, we zijn echt een team. Alleen moeten we natuurlijk rekening houden met ieders beperkingen en mogelijkheden. Daar besteed ik binnen het team continu aandacht aan, zeker omdat we op veel verschillende locaties werken. Teamleden moeten dus rekening houden met elkaar en op elkaar letten. Niet om te controleren, wel om voor iedereen veilige werkomstandigheden te creëren.”  

Juiste mentaliteit
“Het team werkt heel zelfstandig. Er zijn vakspecialisten voor de inhoudelijke aspecten van het werk en de dagelijkse aansturing. Die zelfstandigheid moet je wel aankunnen. Ik zeg altijd maar: de klussen leren we je wel, de juiste mentaliteit is veel belangrijker. Iemands achtergrond vind ik daarbij niet relevant.” 

Van SW-medewerker naar ambtenaar