Voor iedereen een werkplek bij Road2Work@Dar

Elke werkzoekende die klaar is voor een stap naar werk, is welkom bij Road2Work en Dar. Zij delen dezelfde missie: het recyclen van elektronische apparaten op een sociale en duurzame manier, voor mens en milieu. Daarom sloegen zij in 2021 de handen ineen en richtten Road2Work@Dar op. In het eerste jaar maakten 37 werkzoekenden van WerkBedrijf een nieuwe start via Road2Work@Dar. We spreken Erik Schalk, directeur Road2Work.

Road2Work@Dar
Het doel van Road2Work is zoveel mogelijk onderdelen en producten uit elektronisch afval een tweede leven te geven én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer mee te laten doen. Erik: “Er is een grote vraag naar elektronicaproducten en het hergebruik van elektronica-onderdelen. Want waarom zou je een nieuw onderdeel maken als het oude nog goed is? Het scheiden van deze onderdelen blijft mensenwerk. Want een machine kan de onderdelen er niet zo nauwkeurig uithalen.”

Van werkloos naar werkzaam
Het gaat bij Road2Work@Dar niet om het leren van een vak, maar om het leren van algemene werknemersvaardigheden en het opdoen van arbeidsritme. De missie van Road2Work@Dar is mensen begeleiden van werkloosheid naar betaald werk. Erik: “Onze jobcoaches begeleiden hierin. Zij zien in de praktijk hoe iemand het doet op de werkvloer. Is iemand klaar voor de stap naar werk? Dan wordt de plek weer vrijgemaakt voor een ander.”

Koudwatervrees bij werkgevers
Volgens Erik willen werkgevers zeker wel mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst nemen. Maar het voelt nog te onzeker. Zonde, vindt Erik. “Als mensen van WerkBedrijf eenmaal op hun plek zitten, dan zijn het heel loyale medewerkers. Ze gaan niet zomaar weg en het geeft diversiteit aan het personeelsbestand. Het is goed om personeel te hebben met verschillende levenservaringen. Ik raad het andere werkgevers daarom ook aan om iemand van WerkBedrijf aan te nemen.”

Ervaringsdeskundige
Erik werd geboren met een beperking. Daardoor kwam hij zelf langs de ‘zijlijn’ van de arbeidsmarkt te staan. Op zijn rolstoel stond zijn motto: waar een wil is, is een weg. Erik: “En wie zegt dat je die weg niet rollend kunt afleggen? Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om thuis te zitten. Maar ik geloof dat iedereen de wil heeft om te werken. Soms is dat weggezakt, maar in de kern is het altijd aanwezig.”


Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij. 

Voor iedereen een werkplek bij Road2Work@Dar