‘Zelf was ik niet op het idee gekomen om een traineeship te volgen’

Binnen WerkBedrijf richt Team Jongeren zich specifiek op de begeleiding van jongeren tot 27 jaar op hun weg naar werk of opleiding. Wat daarbij nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Dat is dus altijd maatwerk. Soms zijn er complexe omstandigheden en is de weg naar werk wat langer, soms is een klein zetje al voldoende. Zoals bij Freek (26). Hij rondde dit najaar zijn studie af, vond niet gelijk werk en wist niet meer welke kant hij op wilde. “Zonder de gesprekken met Joke, mijn consulent bij WerkBedrijf, was ik nooit op het idee gekomen om een traineeship te gaan doen.”

Afgestudeerd maar dan?
In 2017 verhuist Freek naar Nijmegen. Hij studeert Voeding en Diëtetiek aan de HAN en woont op zichzelf. De studie is interessant, maar Freek twijfelt steeds meer of hij wel in dit vakgebied aan het werk wil. Na zijn afstuderen en veel gesprekken met mensen in zijn in omgeving is het duidelijk, dit is niet de richting die Freek op wil. Freek: “Maar wat dan wel? Ik wist het echt even niet. Ik viel een beetje in een gat. Toen heb ik me aangemeld bij WerkBedrijf, zodat ik een uitkering aan kon vragen. Dan had ik in ieder geval mijn inkomsten geregeld, terwijl ik intussen op zoek ging naar werk.”

Intake zorgt voor richting
“Mijn intake bij WerkBedrijf was met consulent Joke. Vanwege corona was dat telefonisch. In dat gesprek wilde ze me vooral beter leren kennen en erachter komen of er belemmeringen waren om aan het werk te kunnen. Al pratende zagen we al snel dat ik graag mensen wil helpen. En dat ik het heel belangrijk vind om me te blijven ontwikkelen. Ik dacht dat ik met mijn hbo-diploma alleen terecht kon in het vakgebied Voeding en Diëtetiek, maar Joke liet me inzien dat het vooral om het hbo-denkniveau gaat. Dat ik daar ook heel andere kanten mee op kon.”

Traineeship
“Joke wees me op de mogelijkheden van een traineeship. Daar had ik zelf nooit aan gedacht. Maar het past heel goed bij me, zeker omdat ik me zo graag wil ontwikkelen. Ze gaf me de gouden tip over een traineeship bij een uitzendorganisatie in onder andere de bouw en techniek. Na 2 gesprekken heb ik net gehoord dat ik in januari mag starten met een traineeship Recruitment. Daar ben ik hartstikke blij mee. Zeker omdat ik nu dus ook maar 2 maanden een uitkering nodig heb.”

Haal je papiertje
“Het traineeship duurt 2 jaar. Ik leer niet alleen alle ins en outs over recruitment, ik maak ook kennis met andere functies. Lekker afwisselend dus, en veel doorgroeimogelijkheden. Ik ben puur aangenomen op mijn hbo-diploma en mijn competenties. De studierichting bleek niet belangrijk. Logisch ook, niemand bedenkt op zijn 15e: ik word recruiter en ga daar een studie voor volgen. Het gaat veel meer om je communicatieve vaardigheden, snel kunnen schakelen, mogelijkheden zien. Wat ik dus wil zeggen: zorg in elk geval dat je je papiertje haalt, je kunt er daarna nog alle kanten mee op. Zonder diploma wordt dat echt een stuk lastiger. Staar je niet blind op je studierichting als je in dat vakgebied geen werk kan of wil vinden, er zijn nog genoeg andere mogelijkheden!”

‘Zelf was ik niet op het idee gekomen om een traineeship te volgen’