Jobcoach geeft 3 tips over begeleiding op de werkvloer


Jobcoach Arthur Rutten van WerkBedrijf begeleidt kandidaten vanuit de Participatiewet, SW-medewerkers én hun werkgevers op de werkplek. Hij zorgt ervoor dat medewerkers in hun kracht komen te staan. Ook coacht hij werkgevers in hoe ze de begeleiding op de werkvloer kunnen aanpakken. Arthur geeft 3 tips voor het coachen van mensen met een arbeidsbeperking:

1. Communiceren 

Arthur: “Communicatie is het allerbelangrijkst. Dan heb ik het over de communicatie met de werknemer die jij coacht. Wees open en direct in je communicatie. Zorg dat de medewerker weet wat hij van je mag verwachten. Minstens zo belangrijk is de communicatie binnen het team en de rest van de organisatie. Draagvlak op de werkvloer, bereid zijn om rekening met elkaar te houden … het is essentieel om iemand met een arbeidsbeperking een fijne werkplek te geven.”

2. Observeren

 Arthur: “Als jobcoach, maar ook als leidinggevende, moet je iemands handleiding kennen. Daar kun je over praten: wat heb je nodig, op welke manier wil je aangesproken worden, wanneer voel je je prettig? Maar niet elke medewerker kan dit makkelijk verwoorden. Daarom is het belangrijk om, zeker in het begin, de medewerker goed te observeren. Hoe reageert hij (of zij) op instructies en feedback, hoe gaat hij om met collega’s, zit hij goed in zijn vel? Vaak geeft dat zoveel meer inzicht dan alleen maar woorden.” 

3. Ga uit van wat iemand wél kan

Arthur: “Iedereen heeft in zijn werk taken die hem beter liggen dan andere. Ik zie het geregeld gebeuren dat er veel focus ligt op de dingen die (nog) niet goed gaan. Dat kost veel tijd en energie en levert vaak weinig meer op dan frustratie aan beide kanten. Mijn advies? Kijk juist naar wat iemand wél goed kan. Maak dat het belangrijkste onderdeel van zijn werk. Borduur daarop voort in de uitbreiding van werkzaamheden. Zo haal je het meeste uit je werknemers en halen zij meer voldoening uit hun werk. Win-win dus! 

Jobcoach geeft 3 tips over begeleiding op de werkvloer
Arthur  Rutten

Meer weten over jobcoaching?

Arthur Rutten