Talent in de Keuken op weg naar droombaan

Een droombaan … voor sommigen staat het al van jongs af aan vast wat dat is, bij anderen komt dat pas later. Zo ontmoetten we Sevag, deelnemer van het project Talent in de Keuken. Midden 40 en sinds kort werd helemaal duidelijk wat zijn droombaan is.

Vrijwillig begin
Sevag is 44 jaar en woonde tot vierenhalf jaar geleden in Syrië. Daar verdiende hij zijn sporen in de telecom. De start in Nederland was moeilijk. Hij sprak de taal niet en mocht niet werken. Dat veranderde toen Sevag zijn verblijfsvergunning kreeg. Hij ging vrijwilligerswerk doen: bij een eetcafé koken voor andere vluchtelingen. Daar groeide zijn liefde voor het koken. Maar Sevag is ook een realist: “Ik wil een baan met een goede toekomst. Doordat mijn Nederlands nog niet zo goed is, kan ik niet overal aan de slag. Van een vriend hoorde ik over het project Talent in de Keuken.

Basisdroom en grote droom
Na gesprekken met WerkBedrijf bleek dat ik mee kon doen. We hebben onze eerste maanden erop zitten, de stageperiode zeg maar. Dat ging heel goed. In de praktijk kan ik het goed, ik werk hard en snel, maar moet nu de theorie gaan leren. Leuk, maar ook lastig voor mij. Maar ik oefen nu iedere dag met de taal, zowel op het werk als op school. Ik heb 2 dromen. Het begint met mijn basisdroom: een goede baan als kok die ik kan combineren met mijn gezin. Ik wil graag genoeg tijd met hen kunnen doorbrengen. Mijn grote droom is een eigen bedrijf. Zeg maar tussen een eetcafé en een restaurant in. En dan met allemaal oriëntaalse gerechten. Om dat te kunnen bereiken moet ik nog veel leren, want ik weet nog niet hoe dat allemaal gaat, een eigen bedrijf. Maar ik ga er hard voor werken.”

Over talent in de keuken
Talent in de Keuken is een leerwerktraject waarin werkzoekenden worden omgeschoold tot basiskok niveau twee. Het traject duurt anderhalf jaar. De eerste maanden startten de deelnemers in een proefplaatsing bij de werkgevers om basisvaardigheden op te doen en volgden ze vaktechnische workshops. Eind januari zijn ze begonnen aan de BBL-opleiding basiskok niveau 2 bij ROC Nijmegen.

Talent in de Keuken op weg naar droombaan