2 bijzondere collega’s aan de slag bij Werkorganisatie Druten Wijchen

Patrick en Hein werken sinds kort allebei via WerkBedrijf bij Werkorganisatie Druten Wijchen. Patrick werkt er al langer, maar sinds begin dit jaar in een nieuwe functie. En ook met een ander soort dienstverband, namelijk in de vorm van begeleid werken. Dit betekent dat hij in dienst is getreden bij Werkorganisatie Druten Wijchen, maar nog steeds door WerkBedrijf begeleid wordt. De oude functie van Patrick wordt nu vervuld door Hein. En dat is hem gelukt binnen 3 maanden na een transplantatie! Hein blijft in dienst van WerkBedrijf en is bij Werkorganisatie Druten Wijchen gedetacheerd. Deze functie is 4 jaar geleden, in de vorm van jobcarving, speciaal op maat gemaakt voor Patrick. Leuke bijkomstigheid: Patrick werkt nu Hein in op zijn eigen oude baan. 

Patrick: van een functie speciaal op maat gemaakt naar begeleid werken
Patrick werkt al jaren bij WerkBedrijf. Hij verrichte al lang diverse werkzaamheden, binnen en buiten. Maar de juiste functie was er nog niet bij. Toen droeg consulent Naomi Peters hem voor bij de gemeente Wijchen als medewerker Handhaving. Een functie die destijds speciaal gecreëerd was. Met een moeilijk woord noemen we dat jobcarving. Patrick groeide steeds beter in zijn functie. Dus toen een vacature vrijkwam voor medewerker APV en bijzondere wetten, solliciteerde hij direct. Patrick werd aangenomen op deze functie. Bovendien besloot hij om zijn werk te gaan doen in de vorm van begeleid werken. 

Geen nadelen
Patrick (rechts op de foto): “Ik zie geen nadelen in deze constructie. Mensen om me heen vonden het een slecht idee. Maar ik zie dat toch anders. Ik heb een terugkeergarantie voor als het echt niet lukt. En financieel ga ik erop vooruit.” Patrick heeft eerst een jaar op proef de functie bij APV en bijzondere wetten uitgeoefend om te kijken of het van beide kanten een match is. Per 1 januari 2020 is Patrick via begeleid werken als medewerker APV en bijzondere wetten in dienst gekomen bij de Werkorganisatie Druten Wijchen. Zijn functie van medewerker Handhaving is vrijgekomen. 

Hein: na transplantatie aan de slag als medewerker Handhaving
Hein werkte bij Breed en hij hielp daar onder andere bij de organisatie van de eindejaarsviering. Bij WerkBedrijf deed Hein diverse werkzaamheden en hij was ook nog gedetacheerd bij de HAN. 4,5 jaar geleden heeft Hein ook op deze functie gesolliciteerd. Maar hij werd toen niet aangenomen. Nu werkt hij, na een tip van Naomi, sinds augustus 2019 op deze plek. Wat hierbij heel bijzonder is: in augustus 2018 kreeg Hein een donornier van zijn zwager. Precies een jaar later mag hij op deze plek beginnen. Natuurlijk niet fulltime. Hij bouwt nog op in uren. De verwachting is dat hij snel volledig zijn uren gaat draaien. 

Werken na een transplantatie
Hein: “Na mijn transplantatie in augustus, begon ik in november, december weer voorzichtig vanaf huis te werken voor WerkBedrijf. Ik moest oppassen met infecties en andere zaken, maar mijn hoofd functioneerde prima. Daarna heb ik nog echt ups en downs gehad. Mijn fysieke gesteldheid en waarden waren bijvoorbeeld in de eerste maanden van 2019 niet goed. Ik heb toen nog lang in het ziekenhuis gelegen. Dan moet bijvoorbeeld mijn medicatie weer worden ingesteld. Echt spannend want de kans op afstoting blijft altijd, omdat de nier niet lichaamseigen is. Ik blijf altijd patiënt, maar dit is een enorme verbetering ten opzichte van driemaal in de week ruim een halve dag dialyseren. Ik heb mijn ‘tijd’ weer terug en ben niet meer afhankelijk van een machine.” 

Hein en Patrick: samen aan de slag
Hein solliciteerde uiteindelijk bij de Werkorganisatie Druten Wijchen (destijds gemeente Wijchen) voor de functie van medewerker Handhaving. In augustus 2019 mag hij beginnen voor vijf halve dagen. Hein zegt: ”ik ben meteen heel open geweest over mijn operatie. Want het kan zijn dat ik daardoor wat meer uitval heb dan andere collega’s.” Hein werkt nu 24 uur. En Patrick werkt hem in op zijn eigen oude functie. Hein voelt zich goed en ziet er ook goed uit.  

Op hun plek
Patrick en Hein zijn blij dat ze in dit team terecht zijn gekomen. Ze kunnen er veel leren. Krijgen ook veel kansen om zich door te ontwikkelen. Bovendien is het een leuk team, fijne collega’s. Het voelt als een warm bad. Ze voelen zich niet anders maar onderdeel van het team. Ze zitten echt op hun plek.   

2 bijzondere collega’s aan de slag bij Werkorganisatie Druten Wijchen