Aicha’s route naar een vaste baan bij Driestroom

11 jaar werkte Aicha met een Wsw indicatie bij Driestroom. Ze startte als kantinemedewerker en heeft zich opgewerkt tot medewerker begeleiding met een mbo 3 opleiding op zak. Haar harde werken is per 1 juni bekroond met een contract bij Driestroom.

Nadat Aicha (43) jaren geleden haar mbo opleiding Kinderopvang afrondde, werkte ze eerst bij reguliere werkgevers. Maar dit werd lichamelijk te zwaar. Na wat omwegen kreeg ze uiteindelijk een Wsw indicatie en kwam zo bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen terecht. Aicha: “Ik wilde daar eerst niet aan toegeven, want ik wilde gewoon zijn zoals iedereen. Maar door mijn lichamelijke klachten kom ik nou eenmaal veel obstakels tegen. Toen ik aan het idee gewend was, gaf het me juist lucht.”

Makkelijk contact
Toen kwam via WerkBedrijf de vacature voor kantinemedewerker bij Driestroom voorbij. Aicha: “Ik mocht een dag proefdraaien. Er waren meerdere kandidaten voor de functie, dus dat was best spannend. Ik voelde me behoorlijk onzeker, toen ik daar met mijn krukken binnen kwam lopen. Tijdens die eerste dag zag ik gelijk hoe divers het werk is. Een cliënt had tijdens de lunch een ongelukje gehad en ik moest hem helpen. Dat was eventjes slikken. Maar toen we klaar waren en ik zag hoe blij en dankbaar de man was, was ik verkocht. En gelukkig viel de keuze op mij. De reden was, geloof ik, omdat ik makkelijk contact maakte met de mensen.”

Googelen
Aicha startte met 8 uur, breidde dat uit naar 15 en inmiddels werkt ze 20 uur, verspreid over 3 dagen. Hoe ze het vindt? “Vanaf het begin was het werken met mensen het fijnste aan mijn baan. En iedere dag is anders. Ik heb hier zoveel geleerd. Eerst kijk ik hoe anderen dingen aanpakken en dan doe ik dat na. In het begin zat ik bij overleggen maar begreep ik niet waar het over ging. Dan schreef ik het op en ging ik na afloop googelen wat ze allemaal bedoelden. Zo heb ik me de ‘Driestroomtaal’ eigen gemaakt.”

Juiste snaar
Vanuit haar baan als kantinemedewerker ontwikkelde ze zich 5 jaar geleden tot assistent medewerker begeleiding. Wim Brouwer, teamcoach werk en ondersteuning Driestroom: “Aicha heeft het begeleiderschap in haar bloed zitten. Ze pakt dingen zelf op, is heel ondernemend. En ze weet altijd de juiste snaar te raken. In haar feedback is ze positief. Ze valt op door haar kwaliteiten.”

In dienst
Wim zocht, in samenwerking met consulent Marjolein van WerkBedrijf, naar mogelijkheden om Aicha in dienst te nemen. “We wilden recht doen aan haar kunnen”, legt Wim uit. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Eerst zaten regelingen in de weg en daarna verkeerde de organisatie een poos niet in de positie om mensen aan te nemen. “Ik vind het vervelend voor Aicha dat het zo lang duurde, maar onze intentie is er altijd geweest. En gelukkig kwam er ook weer ruimte.  

Maar we konden haar pas aannemen als ze een mbo-diploma had. De functie van medewerker begeleiding vereiste dat.” Aicha: “Ik twijfelde of ik dat wel kon, want ik was nooit zo goed op school. Ik ben meer een doener.” Wim: “Gelukkig kon ze dit diploma halen in een EVC-traject.” Aicha: “Veel dingen kon ik gewoon in de praktijk doen. Dus het bleek goed te doen.”

Terecht trots
Na een jaar hard werken heeft Aicha haar mbo 3 diploma op zak. En ze heeft haar contract bij Driestroom getekend. Nu is ze medeverantwoordelijk voor de begeleiding van 20 mensen die in de kantine en bij facilitair werken. Ze ontziet zichzelf beslist niet. Gelukkig houden Aicha’s collega’s en teammanager haar in de gaten, helpen haar en zorgen dat ze op tijd pauzeert. Aicha: ”Dat vind ik nog wel eens lastig. Maar ik leer steeds beter delegeren. Ik hoef niet meer alles zelf te doen, maar stuur anderen aan. Het mooiste aan mijn baan? Uit mensen halen wat erin zit. Zelf ben ik ook nog steeds aan het groeien. Wat ik bijvoorbeeld graag nog wil leren is het opstellen van ontwikkelplannen voor de mensen.” Wim: “Over het gedachtegoed en visie beschikt ze al, dus daar gaan we zeker samen aan werken. Haar ontwikkeling is mooi om te zien. Ze durft zich steeds meer te laten zien. En terecht, want ze mag echt trots zijn op zichzelf!”  

Aicha’s route naar een vaste baan bij Driestroom

Lees ook het verhaal van SW-medewerker Luciën: ‘Waarom zou ik me schamen? Ik werk toch gewoon!’