Digitaal tekenen geeft kleur aan Ronnies leven

Nauwelijks kunnen zien en toch de mooiste tekeningen maken. Het lukt Ronnie. Jaren geleden werd zijn zicht zo beperkt dat tekenen met potloden en papier niet meer lukte. Hij ging op zoek naar een oplossing. Ronnie: “Ik teken nu met een speciale pen op mijn tablet. Dat is een heel andere manier van tekenen, die ik me echt eigen moest maken. Maar het levert me evenveel plezier op.” 

Houvast
“Ik teken al mijn hele leven. Ik hou van kleurrijke, gedetailleerde tekeningen. Zodat mensen steeds iets nieuws ontdekken als ze langer naar mijn tekening kijken. Ik heb geen vaste onderwerpen. Soms heeft een tekening een diepere betekenis, soms is het gewoon iets dat ik mooi vind. Tekenen helpt me om mijn gedachten te verzetten. Het is fijn om even niet aan vervelende dingen te hoeven denken. Het geeft me houvast. Mijn visuele beperking komt door een onbekende neurologische afwijking. Rond mijn 16e nam mijn zicht steeds sneller af en inmiddels zie ik minder dan 20%. De impact daarvan is groot. Op mijn dagelijks leven, maar ik moest bijvoorbeeld ook stoppen met mijn opleiding.” 

Menselijke benadering
“Ik voelde me steeds depressiever, ook omdat er privé wat dingen aan de hand waren. Ik kwam in een neerwaartse spiraal. Corona verergerde dat. Gelukkig kon ik via WerkBedrijf op het REA College terecht. Daar doe ik de opleiding Webdesign. Het fijne is dat ze binnen de opleiding echt naar de persoon kijken. Wat heeft iemand nodig? Zo heb ik ruimte voor therapie, houden ze rekening met werkdruk en heb ik bijvoorbeeld meer tijd voor mijn stage. In webdesign komt mijn gevoel voor design en interesse in online mooi samen. Door mijn beperking ligt mijn werktempo lager. Ik moet continu in- en uitzoomen op het scherm om mijn werk te kunnen doen. Maar het lukt wel!”

Toekomst
“Het theoretische gedeelte van mijn opleiding heb ik inmiddels afgerond. Nu ben ik bezig met mijn stage, bij het bedrijf van mijn broer. Ik ben meer de designer, hij de techneut. We vullen elkaar mooi aan. Ik werk er hard aan om mijn belastbaarheid te vergroten. De hele dag achter het beeldscherm is bijvoorbeeld erg intensief voor mij. We blijven zoeken naar mogelijkheden en oplossingen die mijn werk makkelijker kunnen maken. Ik hoop later samen met mijn broer een bedrijf te beginnen. En natuurlijk nog steeds veel bezig te zijn met tekenen. Wie weet kan ik mijn tekeningen wel verkopen. Daar doe ik het niet voor, maar dat zou natuurlijk wel leuk zijn.”


Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij. 

Digitaal tekenen geeft kleur aan Ronnies  leven