Inclusief ondernemen: samen bouwen aan kansen
“Bij De Variabele geloven we dat je als bedrijf niet alleen bouwt aan vastgoed, maar ook aan mensen. We staan midden in de samenleving en voelen de verantwoordelijkheid om een positieve impact te maken. Dat zit in ons DNA,” vertelt Wout Lamers, directeur Markt & Relatie bij De Variabele. Omdat De Variabele werkt voor veel woningcorporaties, krijgen ze regelmatig te maken met Social Return On Investment (SROI). Dit is een aanpak om bij aanbestedingen duurzame werkgelegenheid te creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “Voor ons is dat geen opgave, maar juist een kans,” aldus Lamers.
Bij de mensen thuis
De Variabele onderhoudt, renoveert en verduurzaamt woningen voor woningcorporaties, met 260 medewerkers op vier vestigingen. Wout: “We werken vaak in bewoonde woningen en staan daardoor midden in de maatschappij. Die maatschappelijke rol zie je terug binnen ons bedrijf. Wij geloven dat iedereen een kans op werk verdient. Tegelijkertijd zijn we een commercieel bedrijf, dus zoeken we steeds naar balans. Onze samenwerking met WerkBedrijf helpt daarbij. ”Momenteel werken drie collega’s via WerkBedrijf bij De Variabele. “Zij voegen echt iets toe aan ons team. We zijn blij met hun inzet en betrokkenheid. Deze samenwerking bewijst dat sociaal én commercieel prima samengaan.”
Nieuwe functie biedt nieuwe kansen
Ingrid Meijer, medewerker Mens & Ontwikkeling, merkt dat het steeds lastiger is om goede medewerkers te vinden. “We zoeken vakmensen die ook sociaal vaardig zijn, want ze hebben dagelijks contact met bewoners. Dat vraagt om meer dan alleen technische kennis. Om daarop in te spelen, introduceerden we de functie van bouwhulp. Ingrid: “De bouwhulp zorgt dat het gereedschap klaarstaat en de werkplek netjes blijft. Zo ondersteunen zij onze vakmensen. Tegelijk ontstaat er een nieuwe, waardevolle functie, bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.”
Kijk wat wél kan
Begeleiding is heel belangrijk, legt Ingrid uit. “We zorgen dat nieuwe collega’s zich welkom voelen. Zij krijgen een vaste begeleider op de werkplek. Ook als team Mens & Ontwikkeling zijn we regelmatig op de projecten aanwezig. We kijken waar iemand het beste past en betrekken het team daarbij. Zo ontstaat begrip en een goede samenwerking. Nieuwe medewerkers volgen eerst de Opstaptraining, waarin ze in twee weken verschillende trainingen krijgen die passen bij hun functie. Zo leren ze het bedrijf, de locaties en collega’s snel kennen én sluiten ze vlot aan bij onze processen. Daarnaast spelen de jobcoaches van WerkBedrijf een grote rol. Zij denken mee, bieden extra ondersteuning en blijven betrokken. Samen kijken we vooral naar wat iemand wél kan — en dat is vaak meer dan je denkt.”
Match met medewerker en bedrijf
“We luisteren goed naar iemands wensen en mogelijkheden,” vervolgt Ingrid. “Sommige collega’s vinden het prettig om herhalend werk te doen, zoals het schilderen van kozijnen. Dan zorgen we voor duidelijke, voorspelbare taken. Dat werkt goed. Natuurlijk lukt het niet altijd. Soms is de match er gewoon niet. Wij doen er in ieder geval alles aan om de samenwerking te laten slagen. We verwachten wel een aantal basisvaardigheden: op tijd komen, afspraken nakomen en gemotiveerd zijn. Als dat goed zit, kunnen we samen verder bouwen.”
Samen bouwen
De samenwerking met WerkBedrijf verloopt soepel. “We hebben regelmatig contact, zowel over collega’s die al bij ons werken als over nieuwe kansen. WerkBedrijf denkt actief mee en stelt zelf mensen voor waarvan zij denken dat die goed bij ons passen,” vertelt Ingrid. Wout vult aan: “De samenwerking gaat verder dan het bieden van werkplekken. Zo verbouwden we onlangs de locatie van WerkBedrijf aan de Boekweitweg in Nijmegen. Mooi detail: een van de medewerkers die via WerkBedrijf bij ons werkt, hielp mee bij die verbouwing. Zo komt alles samen.”
Groeien in Ontwikkelcentrum
Ervaren medewerkers werven is een uitdaging, zo merken ze ook bij de Variabele. Daarom is het zelf opleiden steeds belangrijker geworden. Het eigen Ontwikkelcentrum in Elst speelt hierin een sleutelrol. Ingrid: “Zowel huidige als nieuwe collega’s kunnen zich hier verder ontwikkelen. Of het nu gaat om het verbreden van bestaande vaardigheden of het doorgroeien naar een andere functie. Ook de medewerkers die via WerkBedrijf bij ons komen, kunnen hier de kneepjes van het vak leren, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en hun kennis verbreden.”
Inclusief aan de top
In 2023 behaalde De Variabele trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). “Daar zijn we trots op,” zegt Wout. “Het is voor ons geen einddoel, maar een bevestiging van onze koers. Sociaal ondernemen hoort bij wie we zijn. Daarom investeren we in ons eigen Ontwikkelcentrum, werken we samen met WerkBedrijf en kiezen we bewust voor sociale inkoop. Zo bouwen we samen aan een sterke en inclusieve sector.”
