Mooie match: Bertie en Marcel

Werken in zijn eigen tempo, zonder te veel druk. Dat heeft Marcel (42) nodig. Het liefst op een leuke plek waar hij ook gezellig een praatje kan maken. Die beschutte, perfect passende werkplek vond hij via WerkBedrijf bij schoonmaakbedrijf SMB Willems. Iedere ochtend zorgt hij dat de afdelingen van het gemeentehuis van Nijmegen er altijd piekfijn uitzien. Daarbij begeleid door zijn voorman Bertie.  

Beschutte werkplek
Na een proeftijd van 3 maanden heeft Marcel een halfjaarcontract gekregen bij SMB Willems. Daarvoor werkte hij onder andere bij McDonalds en PostNL en zat hij ook een tijdje thuis. Een beschutte werkplek bleek de ideale oplossing. “Veel werkdruk vind ik lastig”, legt Marcel uit. “Ik voel me het beste als ik gewoon mijn gang kan gaan. Omgaan met kritiek vind ik moeilijk. Dan sla ik gauw dicht.” SMB Willems heeft veel ervaring met werknemers met een arbeidsbeperking. Ze passen de werkomstandigheden daarop aan. Marcel mag bijvoorbeeld langer over zijn werk doen en werkt minder uren op een dag. Zo kan hij een belangrijke bijdrage aan zijn team leveren, waarbij hij minder werkdruk ervaart. 

Nooit chagrijnig 
Marcel gaat iedere dag met plezier naar zijn werk: “Het contact met de mensen vind ik het allerleukst. Ik begin rond 7 uur en na een uurtje beginnen de werknemers de gemeente. Dan maak ik graag een praatje.” En het minst leuk? “De wc’s natuurlijk”, lacht hij. Voorman Bertie is heel blij met Marcel. “Hij pakt het werk ontzettend snel op. En Marcel is nooit chagrijnig, hij ziet overal het positieve van in. Als ik hem vraag om ergens te helpen, doet hij dat altijd met plezier.”  

Geen stempel  
Bertie begeleidt nog 14 andere schoonmaakmedewerkers op het gemeentehuis: “Ik vind het belangrijk dat we niemand een stempel geven. Onze werknemers met een indicatie zijn niet anders dan ‘reguliere’ werknemers. Ze hebben wat meer begeleiding nodig, maar hun werk voeren ze perfect uit.” Bertie wil dat alle nieuwe teamleden in de groep worden opgenomen. “De sfeer is gewoon heel belangrijk.” Tijdens zijn ronde door het pand staat Bertie klaar voor zijn team. “Bij vragen help ik en ik zie meteen als iemand ergens mee zit. Dan doen we even een bakje koffie. Zo komen we er altijd samen wel uit.” 

Mooie match: Bertie en Marcel