Filosoferen in de wijk


Buiten werken, een fijn team en flink de handen uit de mouwen steken… die combinatie maakt het werk als assistent wijkbeheerder voor Madelon (33) aantrekkelijk. Na een studie filosofie misschien niet de meest logische baan, maar voor Madelon werkt het: “Samen met 2 collega’s zorg ik dat wooncomplexen van Talis er netjes uitzien. Ook onderhouden we tuinen van mensen die dat zelf niet kunnen. De sociale kanten en de omgeving met weinig prikkels maken dit werk perfect voor mij.”

Hobbelige aanloop
“Na mijn studie filosofie heb ik wat losse baantjes gehad. Het was toen lastig op de arbeidsmarkt. Bovendien wist ik niet wat ik wilde. Mijn vorige baan verliep hobbelig. Er speelde ook van alles bij me. Toen dat contract afliep, kwam mijn consulent van WerkBedrijf met deze baan. Dit past veel beter, het is rustiger en ik heb leuke collega’s. Met z’n drieën zijn we de hele dag samen op pad. Dit werk bij Talis verbreedt mijn horizon, door alle verschillende locaties en bewoners.” 

Jobcoach kijkt mee
“Iedere week spreek ik mijn jobcoach Christine. We praten over hoe het gaat en waar ik tegenaan loop. Zij kijkt van buiten af naar een situatie of conflict, dat vind ik prettig. Soms is het gewoon gezellig, soms gaan de gesprekken wat dieper. Over mezelf nadenken is een soort hobby voor me. Als ik mezelf ken, heeft dat ook invloed op mijn sociale relaties. Dat vind ik belangrijk.” Christine: “Ik zie dat Madelon nu veel meer rust heeft dan in het begin. Toen lachte ze alleen maar, ze wilde niemand tot last zijn. Nu is ze open en steeds bezig met haar eigen ontwikkeling. Dat bewonder ik.”

Rust gaf stress
Madelon: “In mijn huidige werk zijn niet veel prikkels. Dat doet me goed. Het gekke was dat ik eerst juist meer stress kreeg toen er rust kwam. Daar heb ik wel een paar maanden mee geworsteld. Nu heb ik zen meditatie ontdekt. Dat werkt voor mij.” Lachend: “Ik ben niet zo ambitieus. Gaat het nu goed, dan wil ik dat dit zo blijft. Ga ik me in de toekomst toch vervelen, kijk ik dan wel weer. Maar voor nu zit ik hier helemaal op mijn plek.”

Filosoferen over ervaringen
“Het leuke is dat ik me hier bij Talis echt geaccepteerd voel; in het team, waar ik net zo hard sjouw als de mannen, door mijn jobcoach, maar ook door de organisatie. Ik mag meedenken – filosoferen zeg maar - over een project met ervaringsdeskundigen. Ik ben benieuwd wat dat oplevert. Bij Talis worden de talenten van iedereen benut. Dat geeft vertrouwen, ruimte en mogelijkheden. Mijn ervaring is dat niet iedere werkgever dit biedt. Het is hier echt een sociale organisatie met zorg voor elkaar.”  

Christine is jobcoach bijzondere doelgroepen bij Talis. Sinds 2018 begeleidt ze in deze functie diverse medewerkers. Op dit moment werken 11 mensen via WerkBedrijf bij Talis. Als assistent wijkbeheerder, gastvrouw, assistent onderhoud en facilitair medewerker. “Bij Talis willen we dicht bij onze huurders staan. Dat kan alleen als je zelf ook een afspiegeling bent van de maatschappij. Wij vinden dat iedereen de kans op werk verdient. Daarom investeren we veel in de begeleiding en in het passend maken van functies. WerkBedrijf selecteert werkzoekende kandidaten voor ons, helpt bij en adviseert over regels en voorzieningen. Het fijne van onze samenwerking is dat we allebei vooral in mogelijkheden denken.” 

Filosoferen in de wijk