‘Ik zie de mensen opbloeien’

De samenwerking tussen Look-O-Look en WerkBedrijf gaat al vele jaren terug. Sinds juli 2018 is het samenwerkingsverband omgezet in een groepsdetachering. Dat werkt positief: grotere betrokkenheid, meer werkplezier en een hogere productie!

Mogelijkheden benutten
Ado Galijasevic werkt als werkcoach vanuit WerkBedrijf bij Look-O-Look in Andelst. Hij begeleidt daar de ongeveer 50 medewerkers van WerkBedrijf. “De overgang naar de groepsdetachering betekende een flinke verandering. De medewerkers moesten wennen aan de nieuwe situatie. De werkzaamheden veranderden en de groepssamenstelling ook. Inmiddels draait het super. Ik zie mensen echt opbloeien. Ze hebben meer afwisseling in hun werk en groeien daar ook in. De mogelijkheden van onze mensen worden beter benut.”

Meer afwisseling
Adrie Budde, een van de voormannen, vult aan: “Veranderingen zijn lastig, zeker voor onze mensen. Maar door de medewerkers te laten rouleren in werkzaamheden en teams leerden ze elkaar en het werk snel kennen. Niet iedereen kun je op iedere plek neerzetten, dus natuurlijk houden we rekening met individuele situaties. Ook kleinere, praktische aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Zo communiceren we de dagplanning nu de middag van tevoren. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Dat scheelt onrust, waardoor we ’s morgens sneller en makkelijker kunnen opstarten.”

Motivatie
Adrie gaat verder: “We werken nu een klein jaar op deze manier en het gaat heel goed. De sfeer is goed en men gaat respectvol met elkaar om. Dat maakt het makkelijker om mijn belangrijkste doel te behalen: de medewerkers gemotiveerd houden. Zorgen dat ze met een blij gezicht naar huis gaan. Omdat ze lekker gewerkt hebben en omdat ze trots zijn op wat ze die dag hebben gedaan.” Ook Ado ziet hoe belangrijk het is om de medewerkers meer te betrekken bij het resultaat. “Door ze te laten zien waarvoor ze het doen en wat het resultaat van hun inspanningen is, voelen ze zich echt meer betrokken bij het werk.”

Eenheid
Raymond Nieuwold is de productiemanager bij Look-O-Look. Ook hij ziet het verschil tussen voor en na de detachering. “Eerder was het meer een bedrijf in een bedrijf. Look-O-Look richtte zich op de productie, WerkBedrijf op de mensen. En dat is nu een eenheid geworden.”

Productie verdubbeld
Raymond: “Ik vind het belangrijk om eigenaarschap te creëren. Iemand die zich verantwoordelijk voelt, is meer betrokken en presteert daardoor beter. Ik kijk continu hoe we verder kunnen verbeteren. Dat kan zitten in machines of processen. Maar natuurlijk ook in mensen. We kijken goed naar wat medewerkers wél kunnen. Zelfs mijn eigen stijl van leidinggeven is veranderd. Eerst  was het meer directief. Nu stuur ik op zelfstandigheid, eigenaarschap en verantwoordelijkheidsgevoel.” Dat het zijn vruchten afwerpt mag duidelijk zijn. “Mensen hebben meer plezier in hun werk. En ik zie ook dat op sommige plekken de productie is verdubbeld. Niet omdat we de mensen sneller of harder laten werken. Maar omdat we het slimmer doen!”

‘Ik zie de mensen opbloeien’