Werken in de beveiliging biedt Leony en Bert nieuw perspectief

Leony en Bert zaten beiden thuis met een uitkering, toen ze hoorden over de opleiding tot beveiliger. Bert: “Ik dacht dat het niks voor mij zou zijn. Toch ben ik blij dat ik de opleiding ben gaan doen. Het theoriegedeelte valt eerlijk gezegd niet altijd mee. Maar het is fijn om thuis weg te zijn. Ik ben weer bezig met mensen en ik heb op mijn 59e weer toekomstperspectief.” Voor Leony (29) is het behaalde niveau 2 nog maar het begin. “Ik vind het werken in de beveiliging leuk. En het past bij me. Maar ik hoop dat ik nog verder kan groeien. Ik wil graag mijn jeugddroom, werken bij de politie, waar gaan maken.” 

Leony rondde de opleiding eind 2021 af. Ze werkt nu fulltime als beveiliger. Bert is bijna zover. Hij heeft nog een paar toetsen te gaan. Bert: “Tegen die toetsen zie ik wel op. Ik was 9 toen ik van school ging. Dus terug de schoolbanken in valt niet mee. Ik wil het graag goed doen. Maar ik klap soms helemaal dicht. Toen ik met de opleiding begon, wist ik niks. Sterker nog, ik had nog nooit met een laptop gewerkt. Gelukkig helpen de jonkies uit de klas me graag.” Ook Leony geeft de voorkeur aan de praktijk in plaats van theorie. “Natuurlijk heb je basiskennis nodig. Maar echt leuk vond ik school niet. Gelukkig is het maar 1 dag per week. De andere dagen leer je op de werkvloer.” 

Zij geloven in mij 
Leony: “Ik werkte in de horeca. Door corona kwam ik thuis te zitten en belandde ik in de uitkering. Via UWV kwam ik bij de opleiding tot beveiliger terecht. Vroeger wilde ik bij de politie. Maar de opleiding bleek een té grote uitdaging. Ik hoop via deze weg verder te kunnen leren.” Bert: “Ik zat al jaren thuis. Ik was afgekeurd. Daardoor kon ik mijn werk in de bouw niet meer doen. Terug naar school, werken in de beveiliging… Ik was niet gelijk overtuigd toen het mij werd voorgesteld. Na de kennismaking werd ik enthousiaster. Vooral omdat er nu werd gekeken naar wat ik wél kan. En ja, het was wennen. In het begin ben ik zelfs eens boos de klas uitgestormd. Ik wilde niet meer terugkomen. Door gesprekken met de begeleiders en docenten besloot ik door te zetten. Zij geloofden in mij. Ik mocht daar leren en fouten maken. Dus wilde ik laten zien dat ik het wel kon.” 

Afwisseling is het leukst 
Tijdens de opleiding kijkt men wat de deelnemers willen en kunnen. Het is vaak maatwerk. Leony: “Ze houden echt rekening met je. Ook op de werkvloer. Ik werk nu vooral de nachtdiensten. Dat vind ik het fijnst. Het past bij mijn natuurlijke ritme.” Bert: “Voor mij zijn de nachtdiensten juist niks. Gelukkig proberen ze daar altijd rekening mee te houden. In het werk is de afwisseling het leukst. Je werkt met mensen. En je weet nooit van tevoren wat de dag, of nacht, gaat brengen.” 

Geschikt voor (bijna) iedereen 
Leony: “Als vrouw heb je natuurlijk wel eens te maken met vooroordelen. Maar ik denk juist dat dit werk heel geschikt is voor vrouwen. Wij kunnen situaties vaak goed aanvoelen. Daardoor kunnen we voorkomen dat het uit de hand loopt.” Bert vult aan: “Ook leeftijd maakt eigenlijk niet uit. Ik ben niet meer de jongste. Maar heb wel een zeker overwicht. Dat helpt zeker in mijn werk. Ik denk eigenlijk dat dit werk voor bijna iedereen geschikt is. Als je maar goed kunt communiceren en je verantwoordelijkheid neemt. De rest kun je allemaal leren.” 

Ook beveiliger worden? 
In samenwerking met ROC Diensten bieden we een leerwerktraject tot beveiliger aan. Met dit diploma kun je direct aan de slag. Meer weten? Lees hier de antwoorden op 5 veel gestelde vragen

Werken in de beveiliging biedt Leony en Bert nieuw perspectief

Meer weten of aanmelden? Neem contact op met