Ivo: “Het is mooi om resultaat van je werk te zien”

Vacatures in het groen….ze zijn er op dit moment volop. Maar kan iedereen werken in het groen, welke mogelijkheden zijn er en vooral wat maakt het werken in het Groen zo mooi? Vragen die we bespraken met Ivo Hermsen, directeur van hoveniersbedrijf en groenvoorziening de Overhaag. 

Ivo Hermsen is letterlijk opgegroeid in het Groen. Zijn vader begon in 1975 hoveniersbedrijf de Overhaag en van jongs af aan was Ivo daar te vinden. Ook zijn opleiding, de Middelbare Tuinbouwschool, sloot daarop aan. Inmiddels heeft Ivo de Overhaag van zijn vader overgenomen en is het uitgegroeid tot een allround hoveniers-en groenvoorzieningsbedrijf. Er werken ongeveer 20 mensen. Ze werken voor de meest uiteenlopende klanten: gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties, scholen, bedrijven(terreinen) en particulieren.  

Ivo’s ogen beginnen te glimmen zodra hij vertelt over zijn bedrijf en het vak. “Wij zijn geen doorsnee groenbedrijf. In de crisistijd heb ik goed gekeken naar bouw- en wegenbouwbedrijven. Hun bedrijfsvoering, het projectmatig werken. Die kennis heb ik gebruikt om veranderingen door te voeren in ons bedrijf en dat betaalt zich nu dubbel en dwars uit. Dat zie je terug in onze manier van werken, in onze planningen, in de tenders die we uitbrengen en in onze projectaanpak. Er komt tegenwoordig zoveel bij kijken. Naast het groenwerk en onderhoud gaat het nu ook om advisering en projectmanagement. Die veranderingen en vernieuwingen, daar hou ik van.”

Er zijn binnen het bedrijf dan ook verschillende functies voor mensen die willen werken in het Groen. Ivo: “Mensen stromen op verschillende niveaus in. Het begint vaak bij basisonderhoud. Dus schoffelen, maaien en snoeien. We leiden onze mensen zelf op en zorgen dat ze de benodigde certificaten kunnen behalen, bijvoorbeeld VCA en bosmaaier. Dat is vaak maatwerk. We kijken naar iemands kwaliteiten, wat vindt hij of zij leuk en waar is groei mogelijk?”

Is werken in het groen voor iedereen weggelegd? Volgens Ivo is inzet, motivatie en enthousiasme het belangrijkst. “Als je maar wil, dan is er veel mogelijk. We maken zoveel mogelijk gebruik van machinale hulpmiddelen, dus het is niet alleen maar buffelen. Uiteraard loop en beweeg je veel. Voor ons is het verder belangrijk dat je collegiaal bent en in een team kunnen werken.” Wat er zo mooi is aan het werken in het Groen? Ivo: “Het lekker met je handen bezig zijn, het buiten zijn. Er is veel afwisseling in het vak. En het is mooi om zo snel zichtbaar resultaat van je werk te zien.

Veel mensen komen via WerkBedrijf aan een baan in het Groen. Ook bij de Overhaag is dat het geval. Vaak met succes. Ivo: “Er zijn verschillende mensen via WerkBedrijf bij ons terecht gekomen. Daarvan is een aantal al doorgegroeid naar een andere functie. Soms binnen de Overhaag, maar soms ook bij een collega-groenbedrijf. En dat is niet omdat wij ze dan niet meer wilden hebben, maar omdat wij op dat moment niet de juiste functie voor die persoon konden bieden. Geweldig toch als je dan wel mensen kunt opleiden en klaar kunt stomen voor een volgende baan binnen het Groen!”

Wil jij ook werken in het Groen? WerkBedrijf heeft een diverse opdrachtgevers in het Groen, die allemaal zitten te springen om gemotiveerd personeel? Heb jij interesse? Kijk hier voor meer informatie.  

Ivo: “Het is mooi om resultaat van je werk te zien”

Wil jij ook werken in het Groen?