Jayla: ”Ik hoop dat ik later met mijn creativiteit mijn geld kan verdienen”

Wie anders dan een creatieve jongere konden we het boekje Verborgen kracht laten opmaken? Via REA College kwamen we in contact met Jayla (25). Na een eerste proefversie was de beslissing snel genomen: Jayla ging aan de slag met de vormgeving van Verborgen kracht. De verhalen in dit boekje zijn herkenbaar voor haar. Zij is ook een jongere met een bijstandsuitkering. Het lukte ook haar om na een lastige periode weer verder te gaan. De grootste overeenkomst die Jayla ziet met de andere jongeren die in dit boekje aan het woord komen, is creativiteit. En de kracht die deze jongeren daaruit halen. Jayla: “Bezig zijn met mijn creatieve hobby’s geeft me rust. Het zorgt ervoor dat ik even uit mijn hoofd kan ontsnappen. En het maakt dat ik trots kan zijn op mezelf.”

Jayla deed de opmaak van dit boekje Verborgen kracht als opdracht voor de opleiding Mediadesign. Die opleiding volgt ze bij het REA College. “Ik vond het erg leuk om te doen. Het is fijn om met vormgeving bezig te zijn. Het is soms net puzzelen. Hoe komen het verhaal en de illustraties het best tot hun recht? Soms was er twijfel: is het wel goed genoeg? Maar dat moet ik loslaten van mezelf. De verhalen die ik las zijn herkenbaar. Tegelijkertijd laat ik de emoties die ze oproepen niet echt toe. Dat is te zwaar.”

Ruimte voor talentontwikkeling
Jayla studeert en is moeder van een 8-jarige dochter. Naast haar opleiding is ze ook in haar vrije tijd vaak creatief bezig. “Ik teken, schilder, fotografeer en speel gitaar. De ene week besteed ik er veel tijd aan, soms wat minder. Het is top dat ik via de TalentenExpeditie kennis kon maken met de opleiding Mediadesign. Het past goed bij me. Ik kan er creatief zijn en er is ruimte voor individuele invulling.” Twee jaar geleden ging het bijvoorbeeld niet zo goed met Jayla, mede door corona. Ze kreeg depressieve gevoelens en sociale angsten. Daardoor moest ze even een pauze nemen van haar opleiding. Door een deeltijdopname en therapie kon ze een jaar later weer verder. 

Op naar de toekomst
“Het gaat nu veel beter met me. Ik zit lekkerder in mijn vel en de opleiding gaat goed. Ik ben nu op zoek naar een stageplek. Na mijn opleiding hoop ik een leuke baan te vinden. Ik wil verder groeien in webdesign en mediadesign. Als er maar veel afwisseling in zit. Uiteindelijk hoop ik zelf een klein bedrijfje te hebben. Dan kan ik mijn eigen tijd indelen en mijn eigen opdrachten kiezen. Zodat het op creatief gebied bij me past. Dat lijkt me wel wat.

Jayla: ”Ik hoop dat ik later met mijn  creativiteit mijn geld kan verdienen”