Maatwerk helpt anderstaligen aan werk
ActiveerKracht is een traject waarin werkzoekenden intensieve begeleiding krijgen bij het vinden van werk. Via WerkBedrijf kunnen zij deelnemen aan dit traject, Tempo-Team voert het uit. Afgelopen najaar startte een variant van ActiveerKracht, speciaal voor anderstaligen. Mirjam Roozeboom, adviseur begeleiding & bemiddeling bij Tempo-Team, is enthousiast over de resultaten: “Twee deelnemers hebben inmiddels een baan en de anderen verkennen actief hun mogelijkheden. Iedereen heeft stappen gezet richting een nieuwe toekomst, hun zelfvertrouwen is gegroeid en ze kijken optimistischer naar hun kansen op de arbeidsmarkt.”
Individueel werkt beter
Mirjam heeft 18 jaar ervaring in de arbeidsbemiddeling en werkt sinds een jaar bij Tempo-Team. Van september tot en met december begeleidde ze een groep anderstaligen binnen ActiveerKracht: “In dit traject kan ik de deelnemers alle tijd en aandacht geven, waardoor we meer bereiken. Bij de standaard ActiveerKracht doen we veel in groepsverband, wat een belangrijke succesfactor is. Bij anderstaligen lopen vertrekpunt, achtergrond, doel en taalniveau zo uiteen dat een individuele aanpak beter werkt. Zo kunnen we echt maatwerk bieden.”
Met steun zelf aan de slag
“Mensen activeren is het doel. Sommige deelnemers hebben al lang geen werk gehad of nog nooit in Nederland gewerkt. Daardoor vinden ze lastig een baan. Ik spreek de deelnemers minstens één keer per week. We kijken hoe het taalniveau is, welke diploma’s ze hebben en wat die in Nederland waard zijn. Ook bekijken we hun leermogelijkheden en waar ze energie van krijgen. Daarnaast help ik bij het opstellen van cv’s, motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken. Ik laat de deelnemers zoveel mogelijk zelf doen, maar sta altijd klaar om te ondersteunen.”
Positief vervolg
“Door de intensieve begeleiding ontdekken we soms dingen, waardoor aan het werk gaan nog niet mogelijk is. Dan kan WerkBedrijf andere vervolgstappen nemen. Bij drie van de tien deelnemers met wie ik startte, bleek dit het geval. Van de overige zeven zijn er inmiddels twee aan het werk: één in een winkel en één in de bouw. De andere vijf zijn nog actief bezig met verschillende mogelijkheden. Waar nodig blijf ik daarbij ondersteunen. De deelnemers zijn heel dankbaar. Ze voelen zich gehoord en gezien, hun zelfvertrouwen groeit. De resultaten zijn zo positief dat we inmiddels met een tweede groep zijn gestart.”
Onbenut talent
“Het vinden van geschikte werkplekken is een uitdaging. Ik begrijp dat werkgevers soms terughoudend zijn vanwege taal- en culturele verschillen. Maar het is zonde om zoveel talent onbenut te laten. Er gaan kansen verloren, terwijl deze mensen juist veel te bieden hebben. Naast hun expertise zijn ze vaak loyaal, respectvol en hebben ze een ‘ouderwets’ sterke werkethiek.”
Begrijp elkaar, dat werkt
“Neem je anderstalige werknemers in dienst, dan vraagt dat natuurlijk begeleiding en tijd. Maar ik zie genoeg voorbeelden waar dit prima werkt, ook in sectoren als de bouw. Het is belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen. Deze werknemers zijn vaak terughoudend in het geven van hun mening of het stellen van vragen. Ze zijn niet gewend aan de open en directe communicatie in Nederland. Werkgevers moeten zich hiervan bewust zijn. Maar daar ligt ook een belangrijk leerpunt voor de werknemers. Een jobcoach vanuit WerkBedrijf kan hierbij helpen. Daarom zetten we die nu standaard in als iemand vanuit ActiveerKracht voor anderstaligen aan het werk gaat. Zo zorgen we voor een goede start voor werknemer én werkgever.”

