Michel krijgt na 34 jaar een reguliere baan bij WDW


“Ik ben blij met deze kans. Ik voel veel waardering”

Michel (59) werkte ruim 34 jaar in de sociale werkvoorziening (WSW). Op 1 maart kreeg hij een vast contract bij Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW). “Ik werk al 6,5 jaar als medewerker informatiebeheer bij WDW”, vertelt Michel. “Ik ben mezelf steeds blijven ontwikkelen.” Michel vroeg daarom in het jaarlijkse ontwikkelgesprek of het eventueel mogelijk was om meer salaris te krijgen. “Kort daarna vertelde de domeinmanager dat WDW me graag zelf in dienst wilde nemen. Ik wist niet wat ik hoorde!”

Veel ervaring met computers
Vanwege zijn gezondheid kwam Michel in de WSW terecht. Michel: “Ik heb al 48 jaar diabetes type 1. Ik heb op verschillende werkplekken in allerlei functies veel werkervaring opgedaan. Ik werkte overal met computers en systemen. Of het nu ging om administratie of het bijhouden van verlofkaarten, ik was overal inzetbaar. In mijn eigen tempo. Ik ben altijd blij geweest om te kunnen werken. Ik wil graag iets presteren.”

Positieve instelling
In 2006 kreeg Michel een herseninfarct. “Na mijn herseninfarct was ik bang dat ik niet meer zou kunnen werken. Dankzij mijn sterke wil en positieve instelling, ging ik later dat jaar weer langzaam aan het werk. Ik vind het een kunst om tegenslag het hoofd te bieden.”

Persoonlijke ontwikkeling
Na een groepsdetachering bij een andere werkgever, kwam Michel in augustus 2016 via een individuele detachering terecht bij de gemeente Wijchen. Mede dankzij de bemiddeling van zijn jobcoach en zijn consulent van WerkBedrijf. "Ik begon met heel eenvoudig werk. Al snel was ik vooral bezig met het digitaliseren van papieren dossiers. Later kwam er een nieuw systeem dat het mogelijk maakte steeds meer digitaal te doen. Dat was ideaal voor mij. Ik kan nu heel goed met dat systeem omgaan. Na een aantal jaren ben ik ook gaan scannen. Ik heb alles moeten leren. Dat ging met vallen en opstaan, maar van fouten leer je. Ik heb in loop van de jaren laten zien wat ik kan. Er is altijd iets voor me te doen. Gelukkig maar, want ik werk graag. In mijn eigen tempo, anders lukt het me niet."

Omgaan met veranderingen
Michel kan goed tegen veranderingen. Dat bleek ook toen de gemeenten Wijchen en Druten in 2018 opgingen in de WDW. “Er gingen veel mensen weg of werden ontslagen. Ook kregen collega’s andere functies en kwamen er nieuwe mensen bij.” Michel bleef buiten schot. “Ik stond wat meer langs de zijlijn, maar ik heb het wel allemaal meegemaakt. Gelukkig maak ik gemakkelijk contact. Ik ben een sociaal mens.”

Reguliere plaatsing
Michel had de afgelopen 34 jaar regelmatig contact met zijn consulent van WerkBedrijf. Zijn consulent speelde ook een grote rol in het tot stand komen van de vaste baan bij WDW. “Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen. Ik voel veel waardering van mijn collega’s. Ik leer hier veel en blijf me steeds ontwikkelen. Ik ben altijd bereid iets bij te leren en kennis bij te spijkeren. Dat weten ze hier bij WDW ook. Ik moet me er wel steeds bewust van zijn dat ik mezelf niet voorbij loop, want dan gaat het verkeerd.”

Zachte landing
“Er komen veel nieuwe dingen op me af”, vertelt Michel. “Dat is soms wel lastig. Bijvoorbeeld het aanvragen van verlof. Ik heb dat 34 jaar op dezelfde, vertrouwde manier gedaan. Nu gaat dit anders. Als ik ergens niet uitkom, dan vraag ik het gewoon. Ik kan altijd terecht bij mijn leidinggevende. Ook krijg ik coaching vanuit het team. Mijn consulent bij WerkBedrijf verdwijnt nu langzaam uit beeld. Ik moet nu leren hier verder mijn weg te vinden. Ik heb wel met haar afgesproken dat ik haar altijd mag benaderen.”

Af en toe knijpt Michel zich nog in zijn arm om te kijken of hij niet droomt. “Moet je zien waar ik nu ben, dat is eigenlijk niet te geloven. Zeker na mijn herseninfarct had ik nooit kunnen bedenken in een regulier bedrijf terecht te komen!”

Michel krijgt na 34 jaar een reguliere baan bij WDW