‘Mijn collega’s voelen als familie’


Sinds 2 jaar werkt Hans (34) bij Dar, op een beschutte werkplek. De weg daarnaar toe was hobbelig. Er speelde van alles, waardoor het maar niet lukte een baan te behouden. Hoe anders is dat nu. De indicatie ‘beschut werken’ maakt intensieve begeleiding mogelijk. De juiste werkplek deed de rest voor Hans. Hij kreeg weer zelfvertrouwen. Hij haalde verschillende certificaten en zijn BE-rijbewijs. En het mooiste: per 1 november krijgt hij na een aantal flex-contracten zijn felbegeerde contract bij Dar. Hans: “Iedere dag is een leerproces. Maar ik voel me zo thuis bij Dar. Het werk op de veegwagen vind ik leuk om te doen. En mijn collega’s voelen bijna als familie. Ik kan altijd aankloppen als er wat is.” 

John Peerenboom, teamleider, en Teun Peters, uitvoerend toezichthouder, begeleiden Hans op de werkvloer. “In het begin was Hans erg onzeker. Hij belde tig keer per dag op. Nu heeft hij veel meer zelfvertrouwen. Hij doet zijn werk goed en is helemaal onderdeel van het team. We spreken elkaar iedere dag wel even in de wandelgangen. En we gaan geregeld even rustig zitten om te kijken hoe het gaat. Thuis en op het werk.”  

Zelf verdiend 
Hans krijgt dagelijkse begeleiding vanuit Dar. Maar daarnaast heeft hij ook een jobcoach en een consulent van WerkBedrijf. John: “Samen willen we het laten slagen voor Hans. Al met al heeft hij steeds minder begeleiding nodig. Zijn houding is veel positiever. Hij gaat heel goed om met de collega’s. En zijn belastbaarheid is gegroeid. Dat kunnen we nu belonen met een contract bij Dar. Dat heeft hij echt zelf verdiend.” 

Dromen over vrachtwagens
Hans: “Ik werk doordeweeks meestal vanuit de werf in Beek. En in de weekenden vanuit Nijmegen. Het maakt mij niet uit. Ik voel me overal thuis. We helpen elkaar als het nodig is. Dat maakt mijn werk hier zo mooi. En ik heb al veel bijgeleerd. Cursussen gedaan en mijn aanhangerrijbewijs gehaald. Ooit hoop ik ook mijn vrachtwagenbewijs te gaan halen. En dan rijden op de grote wagens van Dar. Dat is mijn droom.”  

Hoogtepunt gemist
Hans: “Eigenlijk zijn er geen vervelende kanten aan mijn werk. Soms maak ik het mezelf lastig. Ik wil namelijk alles perfect doen. Wat ik hier echt geleerd heb: als er iets is, niet mee blijven lopen. Gewoon zeggen. Dat scheelt een hoop onrust. Ik kan maar één rotmoment bedenken. En dat is juist doordat ik ziek was en niet kon werken. Precies tijdens de Vierdaagse feesten. De leukste week voor ons om te werken. Daar baalde ik verschrikkelijk van. Volgend jaar ben ik er zeker bij: lekker op de veegwagen de stad iedere dag weer mooi schoon maken samen met mijn collega’s. Ik kijk er nu al naar uit.” 

V.l.n.r. jobcoach Jan, Teun, Hans en John

Beschut werken 
Beschut werk biedt werk in een veilige omgeving. Het is bedoeld voor mensen die (nog) niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Zij hebben extra begeleiding en/of aanpassingen nodig op de werkplek. Er is zoveel aanpassing nodig dat niet van een ondernemer mag worden verwacht dat hij dit zelf organiseert. Ondernemers krijgen daarom ondersteuning van WerkBedrijf. 

‘Mijn collega’s voelen als familie’