Mohanad start vanuit de bijstand zijn eigen onderneming

Het leven van Mohanad (48) is niet makkelijk. Toch geeft de Syrische vluchteling niet op. Hij grijpt elke kans die voorbijkomt en werkt hard om zijn grote droom waar te maken: zijn geld verdienen als fotograaf. “In Libanon en Syrië was ik een succesvolle fotograaf. Maar daar raakte ik alles kwijt. In Nederland werk ik er hard aan om dat weer te bereiken. Ik zaai nu, zodat ik straks kan oogsten.”

Muziek en fotografie
Mohanad’s achtergrond met een Syrische moeder en Palestijnse vader is ingewikkeld. “Ik groeide op in de Syrische hoofdstad Damascus. Maar omdat we uit Palestina kwamen, kregen we nooit een officiële status. Ik ben dus altijd al een vluchteling geweest. Als jongere was ik niet echt geïnteresseerd in fotografie. Muziek was mijn passie. Ik zong en speelde oed (een soort luit). Daar gaf ik les in en had vaak optredens. Het was mijn broer, die een eigen fotostudio had, die me de liefde voor fotografie bijbracht. Hij leerde me het vak en ik bleek er talent voor te hebben.”

Op de vlucht
“Ik startte mijn eigen studio en mijn klantenkring breidde zich snel uit. Mensen uit Libanon, Egypte, Dubai en zelfs beroemde artiesten wisten me te vinden. Maar toen begon in 2011 de oorlog. Mijn studio werd tot twee keer toe verwoest. Ik had geen andere keus: ik moest vluchten. Naar Libanon in mijn geval. Daar pakte ik mijn werk als fotograaf weer op en bouwde een goed leven op. Na bijna twee jaar overleed mijn moeder in Syrië. Ik ging terug naar Damascus voor haar uitvaart. Een week later zag ik in het nieuws dat Palestijnen niet meer naar Libanon konden reizen. Ik had nog 24 uur om mijn spullen in Beiroet op te halen. Op dat moment dacht ik: ik wil een veilig leven opbouwen in Europa.”

Eigen geld verdienen
Toen Mohanad aankwam in azc Heumensoord was hij opgelucht. Maar het was niet zoals gehoopt. “Het leven daar was zwaar. Zoveel beschadigde mensen bij elkaar en niks te doen. Al snel ging ik vrijwilligerswerk doen. Zingen, oed spelen en natuurlijk foto’s maken. Ik dacht: alles is weg, maar mijn creativiteit is er nog. Ik was blij toen ik een huis kreeg en bij WerkBedrijf terecht kwam. Zij hielpen mij bij het vinden van werk. Ik gaf meteen aan dat ik zelfstandig aan de slag wilde als fotograaf. Mijn consulent geloofde in mij. Maar zonder geld en opdrachten is het lastig om als zzp’er te starten. Ik werd wel steeds vaker gevraagd als vrijwilliger. Om op te treden of om foto’s te maken. Heel leuk natuurlijk, maar ik wilde mijn eigen geld verdienen. Ik was helemaal klaar voor een groot project.”

Bijna genoeg
Dat project komt er uiteindelijk via gemeente Nijmegen. “Zij wilden me als fotograaf inhuren voor een groot project. Daardoor kon ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel, met hulp van WerkBedrijf en het OndernemerPunt Nijmegen.” Mohanad heeft recht op Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Hierdoor krijgt hij extra geld in de maanden dat hij zelf niet genoeg verdient. “Het project was erg leuk om te doen. Het is nu afgerond en er komen wat andere fotografie-opdrachten binnen. Ook geef ik oedles in De Lindenberg. Helaas verdien ik nog niet iedere maand genoeg om van te leven. Dus krijg ik soms steun via de bijstand. Ik hoop snel zelf genoeg te verdienen. Voor mezelf, maar ook om wat terug te doen voor Nederland.”


Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij. 


Mohanad start vanuit de bijstand  zijn eigen onderneming