Mooie combi toch. Kwekerij Rikken en WerkBedrijf “We doen het hier echt samen”

De jarenlange samenwerking tussen Hedera kwekerij Rikken en WerkBedrijf zorgt voor veel wederzijds vertrouwen. Het is dan ook niet vreemd dat een groot (en bont) gezelschap aan medewerkers via WerkBedrijf bij Rikken werkt.

Warm welkom
Ivette Teuwsen, consulent bij WerkBedrijf: “Ik weet precies wie we bij Rikken kunnen plaatsen, daarover hoef ik eigenlijk niet eens te overleggen. Rikken zorgt voor een warm welkom, waardoor het voor mensen met diverse achtergronden een fijne werkplek oplevert.” Soms werken mensen er tijdelijk, bijvoorbeeld om werkervaring of werkritme op te bouwen. Anderen werken er al jarenlang. Bennie is een mooi voorbeeld van het laatste. Pim Rikken is de eigenaar van Kwekerij Rikken: “Voor veel mensen, bijvoorbeeld met een Wsw-indicatie, is het hier prettig werken. Het werk biedt veel structuur en er zit weinig tijdsdruk op.” Ivette vult aan: “Iedereen presteert hier naar vermogen. Bennie heeft een Wsw-indicatie en werkt al ruim 5 jaar bij Rikken. Hij staat heel open voor nieuwe dingen, bijzonder! Ze leggen het hem één keer uit en dan doet hij het daarna zelf.” “Ik doe gewoon wat ze me voordoen”, lacht Bennie. “Ik vind alles hier leuk. En werken moet je toch, dus dan kan je het maar beter naar je zin hebben.”

Familiebedrijf
Pim is de 3e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Dat bestaat bijna 100 jaar, waarvan al 75 jaar gespecialiseerd in potplanten. Pim: “Dat we een familiebedrijf zijn, zorgt volgens mij ook voor het meer sociale karakter. We doen het hier echt samen, houden rekening met ieders goede en minder goede kanten.” Ivette: “Dat zie ik bijvoorbeeld terug in het geduld waarmee mensen worden ingewerkt.” Bennie: ”Het is hier heel fijn, maar in het begin was het best wennen hoor. En soms nog, bijvoorbeeld als er iemand nieuw bijkomt.” Pim: “Daarom koppelen we nieuwe medewerkers aan mensen die hier al langer werken. Een soort buddy dus. Dat werkt beide kanten op goed. Mensen voelen zich hier welkom, dat maakt het tot een succes.”

Pieken en dalen
Pim: “Als kwekerij hebben wij te maken met grote pieken in het werk. Dat maakt de personeelsbezetting wel eens lastig. WerkBedrijf denkt daarin goed mee. Onze pieken liggen bijvoorbeeld niet gelijk met die van de groenvoorziening. Dus kunnen medewerkers vandaaruit in rustige periodes bij ons aan de slag. En andersom ook. Die afwisseling is voor sommige medewerkers heel belangrijk. Ook Bennie werkt ieder jaar een aantal maanden bij een ander groenbedrijf.” Bennie: “Het is best aanpoten daar, maar ik vind die verschillende bedrijven juist leuk. En ze vragen me ieder jaar weer terug, dus ik zal het wel goed doen.” Ivette: “Dat doe je zeker. En zo kun je in een wat rustigere periode bij Rikken een ander bedrijf uit de brand helpen. Voor iedereen gunstig dus!”

Mooie combi toch. Kwekerij Rikken en WerkBedrijf “We doen het hier echt samen”