Mooie combi toch. Stadsboom, Jason en WerkBedrijf

WerkBedrijf plaatst jaarlijks ongeveer 400 mensen in een ‘Op weg naar werk’ traject. Dit betekent werken met begeleiding. Het doel is, indien haalbaar, dat deze werkplek mensen voorbereid op een vervolgstap, bijvoorbeeld een opleiding of een (betaalde) baan. Een van de organisaties waar mensen in de regio Rijk van Nijmegen terecht kunnen voor ‘Op weg naar werk’ is Stadsboom. Eigenaren Jarno en Lonneke Wilbers, kandidaat Jason en consulent van WerkBedrijf Marjo Driessen vertellen hoe zo’n traject er in de praktijk uitziet.

Al jaren werken WerkBedrijf en Stadsboom samen. Stadsboom is een gecertificeerd erkend leerwerkbedrijf. Het houdt zich bezig met het duurzaam vervaardigen, onderhouden en renoveren van producten, gemaakt van met name lokale bomen. Het doel van eigenaren Jarno en Lonneke is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen op de participatieladder. Al heel wat kandidaten hebben via WerkBedrijf een plekje gevonden bij Stadsboom. En via die weg stappen gemaakt in hun ontwikkeling. Sommigen zijn zelfs uitgestroomd naar betaald werk. 

Aan de slag
Jason (27) werkt nu anderhalf jaar bij Stadsboom. In het verleden deed hij een opleiding tot timmerman. Jason: “De praktijk ging heel goed, maar het leren was niks voor mij. Dus ben ik gestopt. Privé speelde er op dat moment ook van alles. Uiteindelijk ben ik bij de hulpverlening terecht gekomen en daar werd duidelijk wat er met me aan de hand was en waarom ik telkens vastliep.” Via zorgconsulenten kwam Jason bij WerkBedrijf terecht. Consulent Marjo: “We zagen al snel dat een reguliere baan nog niet haalbaar was voor Jason, maar dat het belangrijk was dat hij wel aan de slag ging. Op weg naar werk dus.” Gezien zijn voorliefde voor houtbewerking was de keuze voor Stadsboom snel gemaakt.

Werknemersvaardigheden
Lonneke: “Jason startte, net als iedereen die bij ons begint, op het Ontwikkelplein. Daar leren we de jongeren niet alleen het ambacht, maar ook werknemersvaardigheden. Denk aan op tijd komen, omgaan met collega’s, omgaan met je gevoelens.” Jarno verzorgt de begeleiding op de werkvloer samen met 2 leermeesters en verschillende vrijwilligers. Lonneke: “Het belangrijkste is dat privé en werk in balans komen. Als het werk goed gaat, maar thuis is er van alles aan de hand, dan is de kans op terugval groot.” Jason bevestigt hoe belangrijk dat is: “Er speelde veel in mijn leven. Een verhuizing, telkens wisselingen in de hulpverlening, financiële problemen … het ging toen niet goed met me.”

Begeleiding
Op weg naar werk is dus werken met begeleiding. Marjo: “Bij Stadsboom verzorgen ze die begeleiding eigenlijk helemaal zelf. Lonneke en Jarno zijn hiervoor opgeleid en hebben ook al veel ervaring in het begeleiden van jongeren. Ik ben vooral vooraf betrokken: bij de indicatiestelling en de plaatsing. En uiteraard op het moment dat er punten van zorg of juist van ontwikkeling zijn. Tussentijds schakel ik geregeld met Lonneke over hoe het loopt.” Jarno: “Wij begeleiden de jongeren op de werkvloer, maar bieden ze vooral ook structuur en houvast. Wij zijn hun veilige haven. Hier mogen ze leren, fouten maken, boos zijn … wij laten ze niet vallen.”

Maatwerk
Jason: “Ondanks dat ik al wel ervaring had met houtbewerking moest ik ‘onderaan’ beginnen. En dat was prima. Ik heb er veel geleerd. Vooral op tijd komen was voor mij een dingetje. Maar dat gaat nu heel goed, ik ben al een paar weken niet te laat gekomen. En door mijn ervaring en motivatie ging ik al best snel door naar niveau 1. Hier leer ik werken met hand- en klein elektrisch gereedschap. Maar ik krijg ook alle ruimte om andere zaken op orde te krijgen.” Lonneke vult aan: “We hebben inderdaad wel richtlijnen, maar iedere jongere is anders, dus ieder traject is maatwerk”.  

Dromen
Jason heeft mooie toekomstplannen, waar hij nu al hard aan werkt. “Het mooiste vind ik het ambachtelijke werk. Ik werk het liefste aan grote meubelstukken. Kasten maken doe ik nu nog niet, maar wil ik wel heel graag. Wat ik heel leuk vind en goed kan is het werken met epoxy. Dat vult de gaten in het hout en zo blijft het lang mooi. Maar het ziet er ook gewoon gaaf uit. Ik vind het zo tof dat ik me er thuis helemaal in verdiept heb. Ik hoop door te groeien tot voorman. Mijn uiteindelijke droom is een eigen meubelzaak met zelfgemaakte Japanse meubels. Maar eerst ga ik gewoon voor een baas werken, zodat ik financieel alles op een rijtje krijg.”

Hond als therapeut
Een belangrijke rol bij Stadsboom is weggelegd voor hond Luna. Lonneke: “Zij is zo belangrijk hier. ‘s Morgens maakt ze een rondje langs iedereen en gaat zitten bij diegene die dat het hardst nodig heeft. Is iemand boos? Ga maar even lopen met de hond. Verdrietig of bang? Even knuffelen met Luna op de bank doet wonderen.”

Vangnet
Er staat geen vaste tijdsduur voor ‘Op weg naar werk’ trajecten. Lonneke: ”De belangrijkste graadmeter is of iemand zowel privé als qua werk zonder deze begeleiding verder kan. Als ze er aan toe zijn, probeer ik ze bij ons netwerk aan een betaalde baan te helpen. Dat is inmiddels al bij 14 jongeren gelukt. Hopelijk lukt dat voor Jason ook. Maar hij is al zo gegroeid, we zijn nu al hartstikke trots op hem! 

Mooie combi toch. Stadsboom, Jason en WerkBedrijf