Nezzo: Een gewoon bedrijf, maar toch bijzonder

Op het eerste gezicht is Nezzo in Druten een gewoon grafisch bedrijf. De medewerkers maken het bijzonder. De meesten van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, door een beperking of om een andere reden. WerkBedrijf en Nezzo werken al jaren samen om mensen een passende werkplek te bieden. Neem Ozan. 3 jaar geleden begon hij bij Nezzo op een beschutte werkplek. Daar zijn ze zo tevreden over hem dat hij onlangs een vast contract heeft gekregen. Gert Jan van de Hazelkamp, teammanager bij Nezzo: ”We voelen het als onze maatschappelijke plicht om een vangnet te zijn voor onze mensen. Het doel is om ze door te laten stromen, het liefst naar betaald werk. Lukt dat niet, om welke reden dan ook, dan zijn wij er voor ze.” 

Vaardige werknemers worden 
Nezzo is een leerwerkbedrijf onder de vlag van Pluryn. Er werken zo’n 45 mensen waarvan gemiddeld ongeveer 30 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gert Jan: “We willen een normaal bedrijf zijn, maar faciliteren veel. Bij ons werken mensen van alle leeftijden, in de vorm van onder andere een stage, leerwerkplek of beschutte werkplek. Hier leren ze werken. Voor een deel vakinhoudelijk, maar belangrijker nog zijn de werknemersvaardigheden. Omgaan met collega’s en feedback, op tijd komen, belastbaarheid opbouwen enzovoort. Het maakt ons niet uit waar iemand vandaan komt, als de motivatie om te werken er maar is.” 

Beschut werken
Lizette Steeg is arbeidscoach bij Nezzo. “Iedereen die hier komt werken, heeft andere ondersteuningsbehoeften. Sommigen hebben hulp nodig bij Algemene Dagelijkse Verrichtingen (ADL). Bij anderen gaat het meer om begeleiding en coaching. Ozan kwam binnen op een beschutte werkplek. Een indicatie Beschut werken biedt kansen voor mensen die wel kunnen werken, maar intensieve begeleiding of aangepaste werkomstandigheden nodig hebben. Er zijn dan extra vergoedingen mogelijk voor bijvoorbeeld werkplekaanpassingen, begeleiding of jobcoaching. Ozan heeft echt meerwaarde voor ons. Hij doet zijn werk erg nauwkeurig. Maar bij samenwerken en communicatie heeft hij hulp nodig. Doorstromen naar een reguliere werkgever bleek voor Ozan niet haalbaar, omdat daar niet in zijn begeleidingsbehoefte kon worden voorzien.” 

Regulier en duurzaam
Gert Jan: “Het is jammer dat het bij Ozan niet lukte. Het is elke keer puzzelen. We willen mensen graag duurzaam laten uitstromen. Maar het blijkt gewoon niet altijd haalbaar bij een werkgever. Want het vraagt echt wel wat. Aan mankracht, tijd, geduld en soms aan specialistische kennis. Maar als het dan lukt is het des te mooier en heb je de meest loyale werknemer ooit! In het geval van Ozan hebben we ervoor gekozen hem zelf in dienst te nemen. Dat kunnen we niet bij iedereen doen, omdat we anders niet voldoende (leerwerk)plekken hebben voor anderen. Maar vanwege zijn toegevoegde waarde in het werk boden we Ozan graag een vast contract.” 

Balans thuis 
Lizette: “Wat je niet moet onderschatten is de invloed van de thuissituatie. Als daar dingen spelen, en dat is vaak zo bij onze mensen, werkt dat door in de werksituatie. Dat merkten we ook bij Ozan. Als werkgever kan ik privéproblemen niet oplossen. Maar we hebben wel een signalerende rol en kunnen helpen met het vinden van de juiste hulp. Voor Ozan zetten we via Pluryn een trajectbegeleider in, die zich vooral richt op de thuissituatie. Zelf heb ik om de week een gesprek met hem. Om 1 op 1 te kijken hoe het met hem gaat, of hij ergens tegenaan loopt en soms om dingen verder uit te leggen. Zo hebben we, met de juiste ondersteuning, een hele prettige medewerker aan Ozan.” 

Nezzo: Een gewoon bedrijf, maar toch bijzonder
Marjolijn  Koning

Meer weten over beschut werken? Neem dan contact op met

Marjolijn Koning