Pieter Piscaer neemt na een kwart eeuw afscheid van WerkBedrijf

 

Maar liefst 24,5 jaar was Pieter Piscaer als commercieel manager één van de gezichten van WerkBedrijf. Hij bouwde goede klantrelaties op in de branches Zorg en Schoonmaak. En hij was altijd op zoek naar nieuwe initiatieven om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Op 18 april 2024 neemt hij afscheid van WerkBedrijf. Na Pieters pensionering nemen collega’s Anouska van der Heijden (Zorg) en Robert Vermeij (Schoonmaak) zijn takenpakket over. 

Welkom bij Breed
“Ik was 42 toen ik bij WerkBedrijf aan de slag ging. Destijds heette het nog Breed. In 2000 startte ik als Hoofd Marketing van de industriële tak van Breed. Het was meteen een heel andere omgeving dan bij mijn eerdere werkgevers. Ik vond het leuk om in het maatschappelijke veld te werken in plaats van weer bij een beursgenoteerde onderneming. Minder leuk waren de verschillende reorganisaties. Eén daarvan leidde ertoe dat ik het marketing- en salesnest verliet en op het productiebureau aan de slag ging. Na twee jaar was er toch weer vraag naar een ‘marketingman’ en ging ik terug. Daarna heb ik vijf jaar lang leidinggegeven aan de afdelingen Marketing, Sales en Communicatie.” 

Meneer de voorzitter 
“Ik vond het leuk om naast mijn gewone werk nog iets extra’s te doen. Daarom werd ik in 2007 lid van het Marketing Platform Sociaal WerkBedrijven, waar ik sinds 2009 voorzitter van ben. Het is een soort netwerk van sociaal werkbedrijven door heel Nederland, waarin we kennis aan elkaar overdragen. We zien elkaar echt als collega’s en niet als concurrenten.” 

Een nieuw karakter
“Breed was een traditioneel ingerichte sociale werkvoorziening. We hadden verschillende sectoren binnenshuis die als aparte bedrijven gerund werden. Eén van mijn eerste opdrachten, was het analyseren van die werkwijze. Is het nog wel winstgevend of kunnen we beter een andere manier zoeken? Uiteindelijk was dat laatste de conclusie. Eén voor één werden de productiebedrijven omgebouwd naar detacheringen en kreeg WerkBedrijf een nieuw karakter. Tegenwoordig hebben we niets meer binnenshuis en dat is uniek in Nederland. Ik moet eerlijk toegeven dat ik destijds twijfelde of deze verandering wel zo’n goed idee was. Je relatie met werkgevers moet namelijk wel héél goed zijn als je zelf niets meer aanbiedt. Toen vanaf 2018 alles buiten de deur plaatsvond, bleek dit gelukkig toch een prima zet te zijn geweest. De focus kwam volledig op het begeleiden en bemiddelen van onze collega’s te liggen." 

Het gezicht van WerkBedrijf 
“Ik ben inmiddels alweer een flinke tijd commercieel manager. Voor de branches Zorg en Schoonmaak ben ik het gezicht van WerkBedrijf. Belangrijke taken die daarbij horen zijn acquisitie, contractonderhandelingen en het onderzoeken van vraag en aanbod op de markt. Als collega ben ik enthousiast, betrokken en verantwoordelijk. Maar ik kan ook wel eens drammerig zijn. Als ik eenmaal iets vind, is het lastig om mij daar vanaf te krijgen.”  

Tot het einde blijven 
“Over het algemeen kijk ik positief terug op mijn tijd bij WerkBedrijf. Natuurlijk waren er ook moeizamere periodes, maar meestal was het werk gewoon ontzettend leuk. Ik heb nooit gedacht ‘ik moét nog vijf jaar’. Het voelde altijd als ‘mogen’. Na mijn pensioen gaan mijn vrouw en ik op vakantie, 26 dagen naar Andalusië. Best spannend, want we zijn nog nooit zo lang weggeweest. We hebben een zeilboot en houden van wandelen en fotografie, dus wij gaan ons wel vermaken. Ook in de tijd ná de vakantie, hoor. Ik heb al jaren niet gegolfd, dus misschien pak ik dat wel weer op. En we hebben drie kinderen en één kleinkind, dus het is fijn om daar meer tijd voor te hebben.” 

Afscheidstournee 
“18 april is mijn laatste werkdag. Ik ben op dit moment op ‘afscheidstournee’ langs mijn klanten. Relatiegericht werken is altijd heel belangrijk voor mij geweest, dus mijn klanten overdragen is niet zomaar wat. Gelukkig weet ik dat mijn klanten bij collega’s Robert en Anouska in de juiste handen terecht komen.” 

Pieter Piscaer neemt na een kwart eeuw afscheid van WerkBedrijf