Pluryn & Driestroom

WerkBedrijf en aanbieders arbeidsmatige dagbesteding Pluryn en Driestroom: 

‘Meedoen maakt mensen gelukkig!’

Arbeidsmatige dagbesteding is er voor mensen voor wie betaald werk (nog) niet haalbaar is. Door hun de kans te geven om mee te doen aan het arbeidsproces, neemt hun zelfredzaamheid toe en krijgen ze meer zelfvertrouwen. “Mensen dragen naar eigen vermogen bij aan de sfeer en productie bij een bedrijf”, vertelt Eric Tonn, manager bij Pluryn. “Het gaat er niet zozeer om wát ze doen, maar dát ze iets doen.” Jolanda Vrolijk, coördinator bij Driestroom: “En dat ‘doen’ gebeurt op veel verschillende plekken. Bij ons werken mensen in techniek, ICT, zorg, productie, logistiek en facilitair. Anderen bewerken hout, repareren fietsen of werken bij het Radboud UMC -in het Flylab (laboratorium onderzoek met fruitvliegjes) of de apotheek. We hebben ook medewerkers die via een groepsdetachering bij Breng de bussen schoonmaken.“

Meer waarden

Voor de medewerker die met arbeidsmatige dagbesteding start, geldt dat deze (nog) geen loonwaarde heeft, maar wel sociaal-maatschappelijke waarde. “Deze beide aspecten zijn belangrijk, als ze maar zijn afgestemd op de persoon”, vindt Peter Eggen. Eggen ondersteunt de medezeggenschap en cliëntenraad binnen Pluryn en is lid van de Kandidatenraad WerkBedrijf en de WMO denktank.

Eigen kracht

Vrolijk benadrukt dat ontwikkeling van de medewerker in de richting van betaald werk zeker een doel is van arbeidsmatige dagbesteding. “Maar zolang de match tussen de medewerker en zijn werkplek goed is, kan iemand ook gewoon blijven. Iemand moet vanuit zijn eigen kracht mee kunnen doen. Wij denken mee en ondersteunen waar nodig, maar we betuttelen niet. 

Mooie combi

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen verzorgt de indicatie van een kandidaat voor arbeidsmatige dagbesteding en werkt daarbij nauw samen met Pluryn en Driestroom. Een prettige samenwerking, vinden Vrolijk en Tonn. “De lijnen zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen.“ Ook Eggen is tevreden: “WerkBedrijf zoekt de samenwerking met partijen en staat open voor feedback. Daar heb ik als kandidaat ook profijt van.”

Pluryn & Driestroom