ROC Nijmegen

Hetzelfde doel

“Je kunt het niet alleen.” Daarover zijn Joke Kant (Team Jongeren WerkBedrijf) en Danny Hajema (Entreeopleiding ROC Nijmegen) het roerend eens. Ze zijn zichtbaar blij dat ze elkaar hebben gevonden. “Alleen zo kan je maatwerk leveren”, zegt Danny. Joke vult aan “We werken er nu sámen aan dat jongeren niet thuis komen te zitten. We hebben hetzelfde doel voor ogen.”

Samenwerking geeft steun

Danny is stagecoördinator en trajectbegeleider bij ROC Nijmegen voor met name kwetsbare jongeren. Hun thuissituatie is vaak niet ideaal. Soms hebben ze ook gedragsproblemen, schulden of verslaving. Joke is zijn contactpersoon bij Team Jongeren van WerkBedrijf. Samen zorgen ze ervoor dat de overgang van opleiding naar werk of een vervolgopleiding soepel verloopt. Zodat de jongere niet ineens zonder geld komt te zitten. Danny: “De ondersteuning door Jeugdzorg stopt bijvoorbeeld als je 18 jaar bent, maar wat als je dan net in een onbetaalde proefperiode van 3 maanden op je nieuwe werk zit? We kijken dan samen of we misschien de proefplaatsing naar voren kunnen halen. Maar daarvoor heb je elkaar écht nodig.” 

Passie en geduld

Ook bij de begeleiding van de jongeren zelf slaan Joke en Danny de handen ineen. “Soms is hun ambitie groter dan wat haalbaar is. En soms zien ze juist praktische bezwaren die we in een gesprek makkelijk kunnen wegnemen”, aldus Danny. “Eigenlijk zijn we de jongeren constant aan het verleiden”, zegt Joke. “Ieder gesprek begint met ‘Je gaat niet thuiszitten! We kijken wat je nú kunt.’ Dit werk vraagt veel creativiteit en inzet.” Danny beaamt dat: “In ons werk moet je passie voor jongeren hebben, en geduld. Je moet buiten de kaders durven denken en kunnen genieten van kleine successen. Samen kijken we hoe we er een succes van kunnen maken.”

Samenwerking WerkBedrijf en ROC Nijmegen

Drie jaar geleden startte de samenwerking tussen de Entreeopleiding van ROC Nijmegen en WerkBedrijf. Regelmatig bespreken ze leerlingen voor wie de stap naar een MBO 2 opleiding te groot is. De Entreeopleiding brengt kennis in over de schoolloopbaan van deze leerlingen en geeft advies over leren of werken. WerkBedrijf weet waar werk is en welke begeleiding mogelijk is. Samen begeleiden WerkBedrijf en ROC de leerlingen naar de best passende volgende stap.

De Entreeopleiding en WerkBedrijf gaan ook actief met bedrijven in gesprek. Recent heeft dit geresulteerd in een nieuw éénjarig opleidingstraject mét baangarantie in de logistiek. Zulke constructies onderzoeken ze nu ook voor de sectoren bouw, horeca en groen.

ROC Nijmegen