SW-medewerkers ‘buiten’ aan de slag

Steeds meer medewerkers met een Wsw-indicatie werken buiten het SW-bedrijf. Ook bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen is dat het geval. Het grootste deel van de SW-medewerkers detacheert WerkBedrijf bij allerlei bedrijven en instellingen, individueel of als groep.    

Hoe dat in de praktijk kan werken, leest u in de ervaringen van Géra en Christiaan. Beiden zijn SW-medewerker en werkzaam bij EromesMarko in Wijchen. EromesMarko, dé onderwijsinrichter, houdt zich bezig met productie en dienstverlening op het gebied van (kantoor)meubilair, speciaal voor het onderwijs.

Bijna 25 jaar aan de slag in de SW                                              
Géra Petersen (44) werkt sinds 2 jaar bij EromesMarko. Hij is daar gedetacheerd vanuit WerkBedrijf. Volgend jaar viert hij zijn zilveren jubileum bij WerkBedrijf (inclusief de voorgangers daarvan): bijna 25 jaar geleden kwam hij binnen bij WNO, dat later Breed werd en vervolgens opging in WerkBedrijf. Smakelijk vertelt Géra  over de verschillende banen die hij in die jaren gehad heeft: “Ik ben onder andere koerier geweest, heb inpakwerk gedaan, op de vrachtwagen gereden en in de elektrotechniek gewerkt. Maar nu ben ik sinds 2 jaar terug bij mijn ‘oude liefde’: metaal en lassen. Daar heb ik vroeger ook mijn papieren voor gehaald.”

Géra Petersen

Tempoversnelling     
“De start bij EromesMarko was best spannend”, zegt Géra : ”Vooral aan het werktempo moest ik wennen, dat lag best hoog voor mij”. Inmiddels is hij zo vertrouwd met de buigmachine, dat hij eerder afgeremd moet worden. “Als ik er vandaag 10 heb gedaan, wil ik er morgen 11 afkrijgen.” Géra  vindt het fijn als alles volgens een vast ritme gaat en veranderingen niet te snel gaan. Dat weten zijn collega’s bij EromesMarko ook en ze houden daar rekening mee. Hij staat open om te leren. Dat gebeurt nu vooral door ‘learning-on-the-job’. Met directe collega Henk (“ze noemen ons ook wel Buurman en Buurman”) klikt het erg goed. Van hem leert Géra  de fijne kneepjes van het vak. “En misschien kan ik nog wel eens een opleiding gaan doen. Voor nu hoop ik dat ik hier nog heel lang kan blijven, want ik voel me bij EromesMarko helemaal thuis”.

Hoezeer Géra  zich thuis voelt bij EromesMarko blijkt wel hieruit: Toen hij hoorde dat EromesMarko mensen zocht, dacht Géra  direct aan Christiaan. “Ik ken Christiaan heel lang, al vroeger van school.          
Ook bij Breed hebben we samengewerkt. Ik wist dat dit echt iets voor hem was, dus heb ik dat hier gelijk gezegd”. Via WerkBedrijf zijn de contacten gelegd en is Christiaan voorgesteld bij EromesMarko.

Oude liefde
Inmiddels werkt Christiaan van Breemen (45) ruim anderhalf jaar bij EromesMarko. Hij heeft in de afgelopen 20 jaar via WerkBedrijf verschillende werkgevers gehad. Zo werkte Christiaan lang bij een producent van ledverlichting . “Dat was werk, maar niet míȷ́n werk zeg maar. Het was vooral veel montagewerk en dat vind ik niet zo leuk”. Bij het laatste bedrijf waar hij zat had Christiaan het goed naar zijn zin. Maar doordat het bedrijf verhuisde kon hij daar niet blijven. “Dat was wel even een zware dobber”. Toen kwam EromesMarko op zijn pad. Hij was blij om weer met zijn oude vak aan de slag te kunnen. Metaalbewerking en lassen, daar ligt zijn hart. Om te kijken of er een match was, heeft Christiaan eerst proefgedraaid. Tijdens de proefperiode werd al snel duidelijk dat het wederzijds klikte.    

Kleine dingen belangrijk
Christiaan: “Eerst keek ik wel een beetje de kat uit de boom, maar dat ging al snel beter.” Structuur is voor Christiaan erg belangrijk: “Ik houd mijn werkplek keurig netjes en vind het dan ook vervelend als iemand daar een rommeltje van maakt. Maar inmiddels weten al mijn collega’s dat en houden ze daar rekening mee.”  Christiaan maakt nu volledig deel uit van het team. Dat is belangrijk voor hem. Dit blijkt soms uit kleine dingen. Zo vroeg hij de eerste weken elke dag aan zijn leidinggevende of zijn bedrijfskleding er al was. Pas dan hoorde hij er voor zijn gevoel pas echt bij. Christiaan leert snel: “Wat ik zie doe ik na en dan kan ik het ook meteen.” De toekomst? Hopelijk nog lang bij EromesMarko: ”Soms kijk ik stiekem naar de lasermachines … dat lijkt me ooit wel wat.”

Tevreden leidinggevende   
Erik Jansen (leidinggevende van  Géra en Christiaan): “Géra en Christiaan zijn serieuze, hardwerkende jongens. Ik ken ze nu door en door en kan zo een oogje in het zeil houden. We zorgen dat de werkomstandigheden bij hen passen en dat ze goed in hun vel zitten. Bij EromesMarko houden we gewoon rekening met elkaar. Géra en Christiaan doen het hier hartstikke goed. Ze zijn onderdeel van het team en we zijn echt blij met ze! De begeleiding kost me nauwelijks extra tijd. Ze weten me te vinden als er iets aan de hand is. En ik heb meestal snel in de gaten als er wat is. Dan kan ik daar zo nodig direct bij helpen.”

 

SW-medewerkers ‘buiten’ aan de slag