Talentvolle wereldbewoners maken kennis met werken in Nederland

Bewust leven, met oog voor mens en milieu. Voor Jeanne van Ittersum (27) is dit heel normaal. Na haar studie milieukunde wilde ze echt wat betekenen voor de wereld. Daarom startte ze in 2018, met compagnons Anton en Bram, Trash’ure Taarten. Ze maken taarten met pure ingrediënten, die anders worden weggegooid. Jeanne: “We moeten echt anders omgaan met onze aarde. Voor mij gaat dat verder dan het tegengaan van voedselverspilling en eerlijk produceren. Ik wil ook mensen een kans geven. Zo werken bij ons allemaal mensen met een migratieachtergrond. Ze oefenen de taal, leren hoe het is om in Nederland te werken en, heel belangrijk, vinden een veilige basis.”

Feestje op het werk
Jeanne: “We wilden een bedrijf beginnen dat impact kon maken. De keuze voor taarten was heel praktisch. Het is een product waarin overgebleven fruit en groenten goed te verwerken zijn. En taart is ook gewoon leuk! Rondom taart hangt altijd een vrolijke sfeer. En dat is wat we willen: het moet een feestje zijn om onze taart te eten, maar ook om bij ons te werken.”

Vluchtelingen verder helpen
“De huidige manier van leven heeft grote gevolgen voor de aarde. Ik vind dat wij, als mede-veroorzaker, daar iets aan moeten doen. We begonnen klein, met één man uit Iran. Door bij ons te werken, bloeide hij helemaal op. We zorgden dat hij zijn rijbewijs kon halen. Dat hielp hem om vervolgstappen te maken.”

Snel werken aan werk
“Ik vind het belangrijk dat mensen die nieuw zijn in Nederland zo snel mogelijk in aanraking komen met werk. Niet iedereen kan en mag direct aan het werk. Maar we kunnen ze wel al laten meedraaien bij activiteiten. Hebben ze eenmaal een verblijfsvergunning, dan zijn er meer mogelijkheden. We kunnen natuurlijk niet iedereen zelf in dienst nemen. Maar we vinden het belangrijk dat ze bij ons een basis opbouwen, waarmee ze verder kunnen.”

Diverse uitdagingen

“Per jaar werken nu 20 à 25 mensen bij ons. Hun achtergrond is heel divers. Ik geniet ervan om te zien hoe goed het werkt op de werkvloer. Het is vaak een vrolijke boel hier. Nieuwe medewerkers krijgen een buddy op de werkvloer. Daarnaast verzorgen Anton en ik zelf de begeleiding. Natuurlijk zorgt taal wel eens voor misverstanden. En je moet mensen echt van alles leren over werken in Nederland. Wanneer meld je je ziek, hoe ga je om met collega’s, waarom is het zo belangrijk dat iedere taart er hetzelfde eruitziet? Wij zijn er trots op dat we ze een stukje op weg kunnen helpen en daarbij ook nog bijdragen aan een duurzamere wereld!”


Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij. 

Talentvolle wereldbewoners maken kennis met werken in Nederland