Traject ‘Op weg naar werk’ werkt!

Een betaalde baan vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Op weg naar werk (voorheen arbeidsmatige dagbesteding) kan dan de ideale tussenstap zijn. Neem Stijn (25). Door een zware periode kwam hij in een depressie terecht. “Ik kon niks en wilde niks, had geen idee wat ik moest doen. Ik belandde in de bijstand. Toen ik me door therapie weer wat beter voelde, wilde ik graag invulling geven aan mijn leven. Via WerkBedrijf ging ik een Op weg naar werk traject doen bij stichting Bikewerk. Het was een combinatie van school en werk. Mijn stage deed ik bij Jan Kooij 2Wielers. Het repareren van fietsen bleek me goed te liggen. Helemaal super dus dat ik na mijn stage een contract kreeg bij Jan Kooij 2Wielers!”

Werken en sparen
Stijn: “Tijdens het Op weg naar werk traject volgde ik de opleiding tot fietsenmaker. Dat is deels theorie en deels praktijk. Zo kreeg ik weer ritme in mijn leven en leerde gelijk een vak. Het blijkt goed bij me te passen. Misschien zit het in de genen, mijn opa had vroeger een fietswinkel in Wijchen. Vooral de variantie in het werk en het klantcontact vind ik leuk. Natuurlijk moet ik nog van alles leren en meer sleutelsnelheid opbouwen. Daar krijg ik hier de tijd voor en de collega’s helpen me goed. Nu ik werk is er meer structuur in mijn leven. Ik voel me veel meer voldaan dan toen ik thuis zat. En het is heel fijn dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over geld. Ik kan nu veel meer doen en sparen voor later.”

Leren op de werkvloer
Maarten Akkers is eigenaar van Jan Kooij 2Wielers. Hij zag van dichtbij de stappen die Stijn heeft gemaakt. “We zien dat hij zich goed ontwikkelt. Hij heeft feeling voor het werk en past goed in het team. Daarom wilde ik graag dat Stijn bleef na zijn stage. De ervaren collega’s nemen hem onder hun hoede en leren hem de fijne kneepjes van het vak. Door meer ervaring op te doen gaat de snelheid van werken ook vanzelf omhoog. Dat heeft toch tijd nodig.”

Dankbaar werk 
Maarten: “Vanaf het begin ben ik betrokken bij stichting Bikewerk. In de fietswinkel en reparatiewerkplaats van Bikewerk volgen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding. Ik vind het mooi dat we zo mensen op weg kunnen helpen. Het is heel dankbaar werk. We houden rekening met iemands situatie, waar hij vandaan komt. Maar dat is bij Stijn niet echt nodig. Hij is gemotiveerd en zit goed in zijn vel. Stijn was heel duidelijk toen hij hier in dienst kwam: hij wilde gelijk fulltime werken. Hij wilde gas geven en lekker kunnen sparen. En die instelling waarderen we enorm.” 

Traject ‘Op weg naar werk’ werkt!