Uit de kliniek in de begeleiding: Jay laat zien dat ’t werkt!

Tijdens de eerste lockdown spraken de 21-jarige Jay de Boer en consulent zorgjongeren Samir Fighil elkaar voor het eerst via beeldbellen. Jay kwam op dat moment net uit een kliniek voor verslavings- en gedragsproblemen. Zijn begeleider bij WerkBedrijf werd Samir: “Het eerste wat Jay tegen me zei was: ik wil zo snel en veel mogelijk werken. Want hoe langer ik thuisblijf, hoe groter de kans op een terugval. Samen zochten we naar de juiste route.” 

Richting zoeken 
Jay was 17 jaar, net klaar met de middelbare school en eigenlijk nog zoekende welke richting hij op wilde. Hij begon met een opleiding maar dat bleek toch niet te passen. Daarom stopte Jay al vrij snel: “Ik zat toen alleen maar thuis en mijn moeder wilde dat ik iets ging doen. Ik had verschillende baantjes, maar bij de meeste hield ik het nog geen dag uit. Het ging eigenlijk helemaal niet goed met me, dat uitte zich ook op het werk.”

Moeilijke, maar mooie tijd
Jay had het niet makkelijk toen. Hij gamede veel, kampte met depressie en leefde ongezond. Op een gegeven moment kwam hij op een breekpunt, het ging zo niet langer. Opname in een kliniek volgde. Jay: “Het was een intensief traject, want ik ging 10 weken intern. Het was de moeilijkste en tegelijkertijd de mooiste tijd van mijn leven. Eigenlijk stond ik al heel lang stil, in mijn leven en ontwikkeling. In die kliniek ben ik mentaal gesloopt en heb mezelf weer opgebouwd. Ik heb geleerd om verbinding te maken met mensen en mijn angsten aan te gaan. Uiteindelijk heb ik hele fijne herinneringen aan die tijd.”

Snelheid aanpassen
Toen Jay weer naar ‘buiten’ mocht wilde hij graag zijn leven weer oppakken. Zo kwam hij bij WerkBedrijf terecht voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. Consulent Samir sprak hem tijdens de eerste lockdown via beeldbellen. Samir: “Het eerste wat Jay tegen me zei was: ik wil nú fulltime werken. Hij was meteen zó gemotiveerd. Maar dat was ook zijn valkuil, te snel willen gaan. Jay had net een heel intensief traject achter de rug en kreeg nog nazorg vanuit de kliniek. Een fulltime baan was misschien te hoog gegrepen. En eigenlijk wist Jay nog niet goed welke kant hij op wilde. Toen kwamen we samen tot de conclusie dat de TalentenExpeditie de juiste vervolgstap was.”

Op zoek naar kwaliteit
De TalentenExpeditie is een intensief programma, speciaal voor jongeren die niet goed weten wat ze willen. In 8 weken tijd ontdekken ze hun eigen talenten en kwaliteiten en maken ze kennis met verschillende vakgebieden in verschillende stages. Zo ook Jay: “Tijdens die talentenexpeditie heb ik mijn kwaliteiten leren kennen. Aan het eind van het traject wist ik wat ik écht wil: werken in de geestelijke gezondheidszorg.” 

Van deelnemer naar begeleider
Samir volgde Jay in zijn traject en zag hoe hij opbloeide. “De groei die Jay daar heeft doorgemaakt is echt ongelofelijk. Hij deed het zelfs zó goed, dat hij daarna een stageplek aangeboden kreeg bij de TalentenExpeditie. Dit heb ik nog nooit meegemaakt!” Jay ging dus van deelnemer naar begeleider. Voor Jay was dit nog even wennen. “In het begin ging ik tijdens pauzes bij de jongeren zitten in plaats van bij mijn collega’s. Uiteindelijk kreeg ik meer zelfvertrouwen en vond ik het super leuk. En het past bij de baan die ik graag in de toekomst wil!"

Op niveau 4 terug naar de kliniek
Jay wil graag begeleider speciale doelgroepen worden. En het liefste bij de kliniek waar hij ooit zelf zat. “Ik weet wat ik wil, maar ik ben er nog niet. Het liefst zou ik de opleiding Agogisch begeleider volgen aan het ROC. Maar deze is op niveau 4. Daarom begin ik eerst aan een niveau 3 opleiding. Dit zie ik dan als opstap. Wat Jay nog meer wenst? “Een huisje voor mezelf. En mijn rijbewijs halen. Een vriendin zou ook leuk zijn. Ik heb nog niet alles bereikt wat ik wil, maar ik ben ermee bezig!” 

’t Werkt, ook voor Jay
Samir heeft alle vertrouwen in Jay. “Hij is een enorme aanpakker, daar heb ik bewondering voor. Zijn doorzettingsvermogen is zijn valkuil en tegelijk zijn kracht. Jay mag wat minder streng zijn voor zichzelf, want hij heeft al hele grote stappen gemaakt. Ik weet zeker dat ’t werkt, ook voor Jay!"

Uit de kliniek in de begeleiding: Jay laat zien dat ’t werkt!