Van kandidaat naar consulent

“De meeste mensen die ik spreek, willen echt wel aan het werk. De kunst is om erachter te komen wat nodig is om dat te bereiken.” Dit vertelt Esther van der Scheer, consulent bij WerkBedrijf. En zij kan het weten. Zelf kwam ze in 2018 als werkzoekende bij WerkBedrijf. “Al bij de eerste kennismaking met mijn consulent dacht ik: wat heb jij een leuke baan. Geweldig dat ik me nu via een leerwerkplek dit vak eigen mag maken.”

De koek was op
Esther (33) heeft gewerkt in de horeca en evenementenbranche. Ze organiseerde evenementen, was manager van restaurants en gaf les bij de hbo opleiding vrijetijdsmanagement. Eerst in loondienst, later als freelancer. Maar op een gegeven moment was de koek op. “In 2018 ging het ineens niet meer. Ik haalde geen energie meer uit mijn werk en voelde me leeg. Ik bleek een burn-out te hebben. De klachten waren zo erg dat ik mijn werk niet meer kon doen. Toen kwam ik bij WerkBedrijf terecht. Ik zag erg op tegen het eerste gesprek. Hoe kon ik in hemelsnaam aan het werk als ik me zo voelde? Mijn opluchting was groot toen ik hoorde dat ik de ruimte kreeg om beter te worden.”

Leerwerktraject bij WerkBedrijf
“De gedwongen pauze zorgde ervoor dat ik na kon denken over welke kant ik op wilde. In de horeca werken wilde ik niet meer. Al bij het eerste gesprek met mijn consulent dacht ik: haar werk wil ik ook wel doen. Dit kwam daarna nog een aantal keer ter sprake. Zeker omdat steeds duidelijker werd wat ik zocht: werk waarin ik mensen echt kan helpen. En dat voldoening en uitdaging biedt. In de loop van 2020 ging het steeds beter met me en vertelde ik mijn ambitie aan mijn consulent. Tot mijn verrassing wilde ze me voorstellen bij mijn teammanager. En een half jaar geleden ben ik gestart in een leerwerktraject. Zo kan ik het vak leren kennen en mijn belastbaarheid vergroten. In uren, maar ook in het weer aankunnen van tijdsdruk en verantwoordelijkheden. Door corona kon ik nog niet alle facetten van het vak leren. Het traject is daarom met een half jaar verlengd. Zo kan ik bijvoorbeeld ook bezoeken aan ondernemers doen.”

Baan op de groei
“De baan maakt mijn verwachtingen meer dan waar. Ik begeleid een groep kandidaten, zo noemen we werkzoekenden bij WerkBedrijf. Ik voer gesprekken met ze, kijk wat er nodig is om aan het werk te kunnen en probeer een match te maken met werkgevers. Daarnaast ondersteun ik collega’s. Het mooiste aan mijn werk? Mensen zien groeien. En hen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden. Want de meeste mensen willen graag werken, maar door omstandigheden lukt dat niet zo makkelijk. Wat ik wel eens lastig vind is de hoeveelheid informatie die nodig is om mijn werk te kunnen doen. Over kandidaten, ondernemers, gemeenten, regelingen en ga zo maar door. Maar dat geeft niet, na mijn burn-out heb ik juist weer veel zin om te leren. Mijn werk zorgt ervoor dat ik weer in mijn kracht sta. En dat mijn zelfvertrouwen weer terug is. Hoe mooi is het om anderen te kunnen helpen om dat ook te bereiken!” 

Van kandidaat naar consulent