Vast contract bij gemeente Beuningen voor Cor en Ruud

Het carrièrepad van Cor en Ruud, twee vijftigers, kent opvallende overeenkomsten. Allebei harde werkers, die graag letterlijk hun handen uit de mouwen steken. Allebei met goede banen voordat ze langere tijd uit het arbeidsproces raakten. En allebei werkten ze, met een Indicatie banenafspraak, jaren geleden al tijdelijk voor de gemeente Beuningen. Frappant dat hun pad zich jaren later weer kruist bij diezelfde gemeente! Waar ze nu allebei helemaal op hun plek zijn en waar hun inzet onlangs werd beloond met een vast contract!

Vaste keuze
Edward Tromp, algemeen onderhoudsvakman buitenruimte en begeleider buurtploeg bij gemeente Beuningen: “We zijn heel tevreden over Cor en Ruud. Ze werkten jaren geleden ook al voor ons, maar toen konden we hen helaas geen vastigheid bieden. Drie jaar geleden kwamen er plekken vrij in de buurtploeg en als stratenmaker. Toen kwamen Cor en Ruud toevallig weer in beeld en was de keuze heel makkelijk! In de buurtploeg werken mensen met een Indicatie banenafspraak. De benodigde begeleiding is van persoon tot persoon verschillend. Het belangrijkste is dat het onderling klikt in de ploeg, dan loopt het eigenlijk vanzelf. Ik ben heel blij voor de mannen dat ze nu een vast contract hebben gekregen. Daar hebben we ons heel hard voor gemaakt.” 

Veel werk, niet vast
Ruud (58) werkt in de buurtploeg. Met z’n vieren zorgen ze dat de openbare ruimte in Beuningen netjes blijft. Zo legen ze ondergrondse containers, verzorgen groenwerk en onderhouden het kerkhof. “We hebben een leuke ploeg, dat gaat heel goed. Toen ik 10 jaar geleden werkloos werd vond ik dat heel erg. Ik solliciteerde me suf, maar het lukte maar niet om aan werk te komen. Ik kwam bij WerkBedrijf terecht en kreeg een Indicatie banenafspraak. Daarna heb ik veel verschillende banen gehad, waaronder al een poosje in de buurtploeg. Helaas kon ik toen niet blijven.”

Buurtpraatje hoort erbij 

Ruud vervolgt: “Een paar jaar geleden sprak ik Edward en bleek er een plekje vrij in de buurtploeg. Daar hoefde ik niet over na te denken, ik ben zo snel mogelijk begonnen. Het leukste moment van de week vind ik als we bij een aantal ouderen het vuilnis ophalen. Die kunnen dat niet zelf naar de container brengen, dus doen wij dat. Een gezellig praatje hoort er dan natuurlijk bij. Die mensen kijken er echt naar uit, en ik eigenlijk ook. Sinds augustus heb ik een vast contract gekregen. Dat is heel fijn. Het geeft me rust.”

‘Kleinere’ klussen
In tegenstelling tot Ruud werkt Cor (56) vooral alleen. Hij verzorgt het straatwerk in de gemeente Beuningen. Cor: “Grote opdrachten worden door aannemers gedaan, maar kleinere klussen doe ik. Bijvoorbeeld als er klachten zijn over boomwortels die het straatwerk omhoog duwen. Het is heel afwisselend werk, en ik vind het wel prima om veel in mijn eentje te zijn. Jaren geleden werkte ik ook een tijdje voor de gemeente Beuningen, samen met Ruud. Dat stopte op een gegeven moment. Ook privé ging het niet zo goed. Uiteindelijk kreeg ik een Indicatie banenafspraak. Toevallig hoorde ik in 2018 dat ze bij de gemeente iemand zochten, dus daar ben ik gelijk op ingegaan. Nu doe ik dit alweer drie jaar en heb het prima naar mijn zin. We krijgen ook allerlei opleidingen, dat zorgt ook voor afwisseling. En het is beter voor me om wat om handen te hebben. De zekerheid van een vast contract, dat maakt het nu wel extra fijn ja!”

V.l.n.r. Ruud, Cor en Edward

Vast contract bij gemeente Beuningen voor Cor en Ruud