Wahid: Van Afghaanse vluchteling tot Nijmeegse hbo’er

Zes jaar geleden vluchtte Wahid uit Afghanistan naar Nederland. Eerst bracht hij 1½ jaar door in een AZC in Zwolle. Daarna kreeg hij een woning in Sneek, Friesland. Wahid: “Ik wilde graag een opleiding doen, maar ik zag weinig kans op werk in Sneek. Toen heb ik me aangemeld voor de studie Social Work aan de HAN. En ik heb een kamer gevonden in Nijmegen.”

Social Work
In Afghanistan kreeg Wahid geen kans om te studeren. “Het systeem is er heel anders. Ik heb 12 jaar onderwijs gehad. Maar ik kon toch niet naar de universiteit daar.” In Nederland grijpt hij de kans om te studeren met beide handen aan. In februari 2018 startte Wahid met de nieuwe bachelor opleiding Social Work aan de HAN. Die volgt hij in deeltijd: ‘s maandags gaat hij naar school en op dinsdag, woensdag en donderdag loopt hij stage bij Bindkracht10. In het weekend studeert Wahid thuis.

WerkBedrijf en UAF
Om zijn studie te kunnen doen, krijgt Wahid hulp van WerkBedrijf en UAF, een organisatie die hoogopgeleide vluchtelingen ondersteunt bij het vinden van een passende studie en werk. Wahid: “Ik vind het contact met WerkBedrijf heel fijn. Waar ik nu ben, heb ik ook aan WerkBedrijf te danken.”

Maatschappelijk betrokken
Wahid wist altijd al dat hij anderen wilde helpen. Toen hij net in Nederland was, werd hij vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Daar waren ze blij met hem, want Wahid spreekt zeven talen: Nederlands, Engels, Pashto, Dari, Farsi, Hindi en Urdu. Wahid: “Ik was natuurlijk zelf gevlucht, dus ik wist al heel goed hoe het werkt. Deze studie past perfect bij mij. Ik studeer niet alleen voor mezelf, maar ook voor de maatschappij. Want ik wil graag iets teruggeven.”

Motivatie belangrijk
“Veel mensen hebben tegen mij gezegd dat hbo heel moeilijk is. Maar weet je wat het is? Niks is makkelijk. Je moet ergens beginnen. Als je iets wil en gemotiveerd bent, dan kom je er wel. Ik vind dat je als werkzoekende ook je motivatie moet laten zien. Positief zijn is het belangrijkste!”

Wahid: Van Afghaanse vluchteling tot Nijmeegse hbo’er