André: van thuiszitter naar printexpert


André (39) wist eigenlijk nog niet zo veel van printers, toen hij drie maanden geleden achter de printerhelpdeskbalie van de Radboud Universiteit in Nijmegen plaatsnam. Door zijn autisme kon hij moeilijk een baan vinden. Binnen een paar maanden werd hij een echte expert op het gebied van printen en het bijhorende betaalsysteem. Inmiddels helpt André studenten alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Oost best
Vorig jaar kwam André vanuit het westen van het land naar Nijmegen. Na inschrijving bij de gemeente en het regelen van een uitkering volgde de aanmelding bij WerkBedrijf. André was op dat moment bijna vijf jaar werkloos. Een goed passende baan vinden was lastig door zijn autisme. “Ik raak snel gestrest”, legt hij uit. “Zeker als er veel prikkels zijn. Dan kan ik moeilijk schakelen.” De consulent van WerkBedrijf bekeek samen met André zijn mogelijkheden. Dat resulteerde in een proefplaatsing voor 3 maanden: André kon aan de slag voor Konica Minolta, het bedrijf dat de printers op de Radboud Universiteit beheert. Iedere werkdag zit André tussen 11.00 en 15.00 uur achter de servicebalie in de universiteitsbibliotheek en helpt hij studenten die problemen hebben met printen of het betaalsysteem.

Waardevolle helper
André: “Ik ben een computerfanaat, dus ik vind het heel leuk om in de ICT te werken. Eerst moest ik natuurlijk het hele systeem leren kennen, maar dat is me in een paar weken gelukt. Ik stel altijd hoge eisen aan mezelf.” Het helpen van studenten geeft hem veel voldoening. “Ik ga graag met mensen om. En ik vind het fijn om problemen te verhelpen.” Op de rustige momenten legt André binnengekomen vragen met de bijhorende antwoorden vast. Zo heeft hij zijn eigen naslagwerk en voorziet hij ook de telefonische helpdesk van Konica Minolta van waardevolle informatie. “In de zomervakantie is het hier natuurlijk heel rustig. Dan wil ik de informatie op de website gaan updaten.”

Even wennen
Na vijf jaar thuiszitten begon André dus weer aan een nieuwe baan. Dat was eerst wel even wennen. “Gelukkig is de omgeving hier rustig. Maar toch waren er veel nieuwe prikkels. Ook op tijd komen, vond ik in het begin lastig.” Dat gaat nu gelukkig veel beter, al komt hij nog steeds af en toe tien minuutjes te laat. “Maar dan werk ik ook gewoon wat langer door”, lacht hij. Het werken kost André veel energie, maar hij zou niet meer thuis willen zitten. “Ik moest even wennen dat ik mijn dagen anders moest indelen, maar nu vind ik het werkritme eigenlijk heel fijn.”

Contract
Peter Westland is André’s begeleider vanuit Konica Minolta. Hij is heel tevreden over zijn nieuwe werknemer. Na de drie maanden proefplaatsing krijgt André daarom nu een contract aangeboden. Peter: “Het is echt razendknap hoe snel hij alles geleerd heeft.” Toch was het ook voor Peter in het begin soms lastig en kwam de steun van een jobcoach ook hem van pas. “Een werknemer met autisme heeft toch andere dingen nodig. Ik merkte dat ik door mijn commerciële instelling niet altijd alles goed kon uitleggen. De jobcoach heeft me laten zien hoe ik dat anders aan kon pakken en dat gaat nu heel goed.”

Social return on investment (SROI)
De Radboud Universiteit heeft SROI opgenomen als voorwaarde in haar aanbestedingen, dus ook in de opdracht aan Konica Minolta. Met SROI proberen (semi)overheidsinstellingen extra werkplekken te creëren voor mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt. Peter: “Wij hebben nu bijvoorbeeld vijf mensen in dienst vanuit WerkBedrijf. En daar zijn we heel blij mee.” André zit ook helemaal op zijn plek: “Als ik aan het werk ben voel ik me minder autistisch en meer een ‘doorsnee’ mens!”

André: van thuiszitter naar printexpert

Meer weten over Social Return on Investment (SROI)? Kijk danhier.