‘Ik ben blij dat ik weer aan het werk mag’

Het hebben van werk is belangrijk. En dat geldt zeker voor onze SW-medewerkersvertelt Rens Kezer, teammanager bij WerkBedrijfToen door de coronacrisis het werken opeens wegviel, leek dat voor velen best leuk. Maar dat duurde niet lang: het gebrek aan structuur, ritme en sociale contacten bleek voor steeds meer van onze medewerkers een probleemEen klein groepje, waarvan we dat al wisten, heeft doorgewerktSteeds volgens de voorschriften van het RIVM. Vanaf april hebben we allerlei aanpassingen in het gebouw en op de afdelingen gedaan. Zo kunnen steeds meer SW-collega’s hun werk hervattenDat gaat stapsgewijs en we leren nog steeds, maar we zijn tevreden over de eerste weken.” Voorvrouw Cynthia en medewerker Wilfred delen die mening van Rens. 

Eerst kijken dan werken 
De meeste medewerkers zijn blij dat ze aan het werk kunnen. Dat ziet voorvrouw Cynthia ook op haar afdeling. “Ze misten de structuur en regelmaat van het werk. En de collega’s natuurlijk. Sommigen hebben wel angst om weer te komen werken. We vragen dan om eerst te komen kijken hoe we het geregeld hebben. Na dat bezoekje hebben de meesten het vertrouwen dat het goed zit en komen ze weer werken.” Zelf is Cynthia half april al begonnen, op haar eigen verzoek. “Ik had thuis alle klusjes al gedaan en ik had niks meer te doen. En ik wist van mezelf dat hoe langer ik thuis zou zijn, hoe moeilijker het zou worden om de draad weer op te pakken.” 

Vertrouwen
Ook SW-medewerker Wilfred vindt het prima dat hij weer kon beginnen. “Ik vermaakte me wel thuis hoor. Nu ben ik blij dat ik weer aan het werk ben. Maar ik stond niet te springen. Ik ben niet echt bang, maar ik zoek het ook niet op. Dus ik ben eerst gaan kijken welke maatregelen er genomen waren. En dat was voor mij genoeg om er vertrouwen in te hebben. Het is nu nog rustig qua mensen. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat als het drukker wordt. Houdt iedereen zich ook altijd aan de regels? Ik heb dat besproken met mijn werkcoach en vanaf deze week krijg ik een andere werkplek. Daar sta ik dan alleen. Wel wat saaier, want ik hou van ouwehoeren. Maar dit soort werk doe ik graag en het voelt veiliger. Een goede oplossing dus.”

Aanpassingen en afspraken
WerkBedrijf heeft conform de RIVM-instructies aanpassingen gedaan in het pand aan de Boekweitweg. Rens: “Denk bijvoorbeeld aan het anders inrichten van de afdelingen, looproutes, plexiglasschermen, extra schoonmaak, afspraken en protocollen. Maar minstens zo belangrijk is de communicatie over de regels en afspraken. We moeten die blijven herhalen. Dat geldt voor de 50 mensen per week die, verspreid over verschillende afdelingen, beginnen. Maar ook voor de collega’s die al langer aan de slag zijn.”

Rustig opbouwen
Rens: “Op de afdelingen gaat het eigenlijk heel goed. Daar kunnen medewerkers prima afstand houden van elkaar. Uitdagender zijn de momenten waarop de verschillende afdelingen elkaar kunnen kruisen, voor en na het werk en in de pauzes. Daarom is het goed dat we rustig opbouwen. We zien wat werkt en waar we nog kunnen aanscherpen. En de meeste medewerkers houden zich keurig aan de regels. De enkele keer dat dit niet zo is, hoor je: ‘oeps, even vergeten.’

‘Ik ben blij dat ik weer aan het werk mag’