Brigitte: “Wil je iets anders? Ga ervoor!”


Als Nederland nog slaapt, gaat bij Brigitte (45) om 4:00 de wekker. Haar werkdag bij schoonmaakorganisatie SMB Willems begint om half 6 ’s ochtends. Helemaal niet erg, vindt Brigitte. Ze gaat fluitend n
aar haar werk. Maar dat was niet altijd zo. Brigitte was niet gelukkig. Ze wilde naar een nieuwe uitdaging. Ze zocht iets anders en vond het in de schoonmaakbranche.

21 jaar in dienst
Sinds 2001 werkt Brigitte met haar indicatie sociale werkvoorziening via WerkBedrijf. Dat heette toen nog WNO (Werkvoorziening Nijmegen en omstreken). In deze 21 jaar heeft ze op verschillende plekken gewerkt. Ze begon met werken bij Heyster, een Nijmeegse organisatie waar ze productiewerk uitvoerde. Daarna kwam ze bij de in- en ompakafdeling van WerkBedrijf terecht. Daar pakte ze schroeven en pluggen in. “Ik heb altijd gezegd dat ik hard wil werken. Ik ben best een aanpakker. Maar dat kan ik alleen in een fijne werkomgeving.”

Niet meer happy
Werk is niet altijd gemakkelijk geweest voor Brigitte. Ze moet altijd even wennen aan de mensen om haar heen. “Op een gegeven moment vond ik het niet meer leuk. Ik werd ongelukkig en wilde niet naar het werk. Ik bedacht smoesjes om eerder naar huis te gaan. Ik was niet meer happy.” Brigitte besloot dat het anders moest: “Ik dacht kom op, wees open en eerlijk. Een nieuwe stap begint bij jezelf. Geef aan wat je nodig hebt en kijk wat er mogelijk is.”

Rust
Na een aantal gesprekken met haar consulent vond ze een baan bij schoonmaakorganisatie SMB Willems. Het werk in de schoonmaak geeft haar de rust waar ze naar zocht. “Ik voel me het beste als ik lekker mijn eigen ding kan doen. En dat kan in deze baan, want ik heb mijn eigen ‘rondje’. Ik ben altijd een half uur te vroeg en begin met een sigaret. Dan ga ik naar mijn eigen verdieping. Ik zorg dat het er weer netjes en schoon uitziet.

Op mijn plek
Sinds Brigitte de stap heeft gemaakt naar SMB Willems, voelt ze zich weer zichzelf worden. “Ik voel me vrolijker. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Ik zit veel minder te mopperen op mijn vriend. Ik hoor van hem dat ik thuis ook een stuk gezelliger ben geworden. We hebben weer een veel betere relatie met elkaar. We gaan binnenkort zelfs trouwen. Van dit proces heb ik geleerd: als je iets anders wil, moet je het aangeven. Dat klinkt makkelijker dan het is, misschien. Maar een nieuwe stap begint bij jezelf. Dat raad ik iedereen aan die iets anders wil

Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij. 

Brigitte: “Wil je iets anders? Ga ervoor!”