“Motivatie is belangrijker dan opleiding en ervaring”

In 2016 openden jonge ondernemers Duco van Lent en Nino Willems de deuren van restaurant Zaal 4 in het centrum van Wijchen. Een jaar geleden kwam daar, op steenworp afstand, restaurant de Tyd bij. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt hebben beide horecagelegenheden weinig moeite met het vinden van personeel. Duco (31): “Dat komt vooral door onze goede naam, eigenzinnige aanpak en betrokkenheid. En wij staan open voor iedereen.” Via WerkBedrijf biedt het duo werkplekken aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “We gaan met iedereen in gesprek en kijken waar iemand zijn kracht ligt. Dit staat los van achtergrond, opleiding of cv.”

Jong geleerd is oud gedaan
Duco werkt van jongs af aan in de horeca en wist al snel dat hij voor zichzelf wilde beginnen. “Ik had een duidelijke visie over wat ik wilde toevoegen aan de Wijchense horeca. Op mijn 25e kreeg ik de kans om samen met Nino Zaal 4 te beginnen. We vinden het niet meer dan normaal dat we anderen ook de kans geven.” Zo bieden ze mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een werkplek en ligt de focus in hun restaurants op wat er wél mogelijk is. “Iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst, kan bijvoorbeeld in de keuken van grote waarde zijn.”

Een passende match
Inmiddels bestaat het team van Duco uit 30 vaste- en 85 oproepkrachten. Door hun goede naam in Wijchen én hun samenwerking met WerkBedrijf krijgen ze hun vacatures gevuld. “Onze consulent van WerkBedrijf kan goed inschatten wie bij ons past. Want ervaring en opleiding vinden we niet belangrijk, maar er moet wel een match zijn. Meestal is die match er en kan iemand direct bij ons aan de slag. Soms in een korter traject, als opstap naar ander werk. Anderen zijn nu bij ons in dienst. Voor de dagelijkse begeleiding op de werkvloer koppelen we iemand aan een leermeester. Vooraf kijken we goed naar die combinatie en overleggen we met het team. Zodat we zeker weten dat het draagvlak er is.”

Een win-win situatie
“Het is echt een win-win situatie,” vertelt Duco. “Wij geven mensen een kans en investeren in hen, soms met financiële ondersteuning vanuit WerkBedrijf. Daar krijgen we gemotiveerde medewerkers voor terug.” De medewerkers van Duco en Nino leren niet alleen de fijne kneepjes van het horeca vak, maar ontwikkelen ook verschillende soft skills. “We leren ze bijvoorbeeld hoe je in een team samenwerkt en dat je je aan afspraken houdt.” Als ze zien dat mensen groeien, geeft dat Duco en zijn team veel voldoening. “We onderschatten soms hoe belangrijk werk voor mensen is. Laatst ontvingen we een brief van een medewerker die schreef hoe dankbaar ze ons is. Dat raakt ons echt.”

Wie niet waagt, wie niet wint
Duco hoopt dat meer ondernemers in Wijchen hun deuren openen voor mensen voor wie het minder vanzelfsprekend is om passend werk te vinden. “Zet de vrees voor het onbekende opzij en probeer het eens!”

“Motivatie is belangrijker dan opleiding en ervaring”