Carrièreswitch op je 60e, het werkt!

Vele jaren werkte Wim (63) in de uitgeverswereld. Tot hij vier jaar geleden werkloos werd. Een nieuwe baan in dezelfde sector bleek niet te vinden. Een carrièreswitch bracht uitkomst. Wims advies? Oriënteer je breed, sluit niets op voorhand uit en maak gebruik van proefplaatsingen. 

Van uitgeverij naar energieloket
Wim: “Ik werk nu als adviseur bij het energieloket van de gemeente Nijmegen, Loket Duurzaam Wonen Plus. Heel wat anders dan wat ik daarvoor deed. Ik kom uit de uitgeverswereld waarin ik 20 jaar lang heb gewerkt, in India en Indonesië. Ik heb zowel redactionele als commerciële activiteiten verricht. In het jaar 2000 kwam ik weer naar Nederland en ging ik voor een educatieve uitgever werken.”

Verdwenen banen
“Toen die baan vier jaar geleden ophield, was ik inmiddels 50-plusser. Ik moest op zoek naar een baan, maar de werkgelegenheid in de uitgeversbranche bleek drastisch gekrompen. Eerst beperkte ik mijn zoektocht tot die sector. Daarin had ik immers ervaring, daar was ik goed in en dat vond ik leuk. Maar maandenlang solliciteren leverde niets op. Uiteindelijk kwam ik bij WerkBedrijf terecht. Daar kreeg ik het advies om verder te kijken dan de uitgeversbranche.”

Leerwerktraject met perspectief
“Pas toen ik me breder ging oriënteren kreeg ik weer perspectief. Na 2 jaar zoeken, werd ik via een leerwerkovereenkomst projectleider bij een experimentele coöperatie van regionale bedrijven. In pop-upstores informeerden we inwoners van de gemeente over verduurzaming van hun woningen. Het experiment was een succes, maar de initiatiefnemers besloten toch te stoppen. Dat was een teleurstelling. Maar door mijn opgebouwde kennis en netwerk, lukte het me een betaalde baan te vinden bij de gemeente Nijmegen. Ik werk daar nu als adviseur van Loket Duurzaam Wonen Plus. Dat is actief in Nijmegen en zeven omliggende gemeenten.”

Mogelijkheden voor werknemers en werkgevers
“Ik heb in mijn zoektocht naar werk veel zelf kunnen doen, maar was ook blij met de ondersteuning van WerkBedrijf. Dat wil ik ook anderen meegeven: maak gebruik van de mogelijkheden, van de hulp die je krijgt aangeboden. Probeer bijvoorbeeld een proefplaatsing. Benader zelf een bedrijf waar je graag wilt werken en laat zien wat je in je mars hebt. Stel je dienstbaar op, voer de taken die je krijgt goed uit, blijf leren en doe het met plezier. Andersom zouden werkgevers meer naar 50-plussers moeten kijken als mogelijke werknemers. Vaak met een onschatbare hoeveelheid kennis en ervaring. Tot slot zijn niet alle werkgevers op de hoogte van diverse mogelijkheden bij het in dienst nemen van 50-plussers. Zoals proefplaatsingen en de compensatieregeling. Als beide partijen in elkaar investeren, dan zijn er volop kansen!” 

Carrièreswitch op je 60e, het werkt!