Harrie-training

Goede begeleiding op de werkvloer is voor alle werknemers belangrijk. Dit geldt zeker voor mensen met een arbeidsbeperking of mensen die al wat langer uit het arbeidsproces zijn. Daarom biedt WerkBedrijf Rijk van Nijmegen zijn opdrachtgevers de mogelijkheid een Harrie-training te volgen. Harrie staat voor de ideale collega van iemand met een arbeidsbeperking. Hij (of zij) biedt directe begeleiding op de werkvloer. Ralf de Haas, HR adviseur bij schoonmaakorganisatie Wouters, heeft de training dit najaar afgerond en deelt zijn ervaringen met ons.

Verdieping en herkenning
Ralf: “We hebben bij Wouters op dit moment 5 mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Dit gaat best goed, maar zorgt soms ook voor uitdagingen. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik het aanbod kreeg deze training te volgen. En ik moet zeggen: het heeft me veel gebracht. De training biedt me duidelijke handvatten om meer structuur te krijgen in de begeleiding en maakt me bewuster van alles wat er bij komt kijken. We kregen veel informatie over de achtergrond, uitdagingen en ervaringen van mensen met een arbeidsbeperking. Wat het me voor mij extra waardevol maakte, waren de casussen die de deelnemers inbrachten. Het was heel herkenbaar om te horen waar anderen tegenaan lopen en hoe zij dat aanpakken.”

Praktische tips
Tijdens de Harrie-training krijgen de deelnemers informatie, theorieën, praktijkvoorbeelden en tools om hen te helpen bij de begeleiding. Daarnaast is er in de training ook veel ruimte om ervaringen, ideeën en oplossingen uit te wisselen. Ralf: “De tips kwamen niet alleen vanuit de docenten, maar ook vanuit de andere deelnemers. Zo start er bij ons binnenkort een aantal mensen tegelijk. Een praktische tip van een andere deelnemer was om die groep van tevoren al bij elkaar te zetten. Zo leren ze elkaar vast kennen en is de introductie minder belastend. Maar het laat ook direct de onderlinge dynamiek en rollen zien. Als werkgever fijn om rekening mee te kunnen houden. Dat ga ik dus op die manier aanpakken.”

Intervisie
Ralf: “Al met al ben ik heel tevreden over de training en de docenten. Ik kan hier in de praktijk echt mee aan de slag. We hebben met onze trainingsgroep zelfs een intervisiegroep opgericht. We blijven dus periodiek bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.”

Wie is Harrie?
Een goede ondersteuning door een naaste collega vergroot de kans dat een werknemer met een arbeidsbeperking succesvol kan participeren op de werkvloer. Daarom hebben CNV Jongeren en Vilans Harrie in het leven geroepen. Harrie is de ideale collega-werknemer, die de directe begeleiding biedt van iemand met een arbeidsbeperking. Harrie staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Dit wordt onder andere vertaald in de Harrie-training. 

Harrie-training
Anouska  van der Heijden

Ook een Harrie-training volgen? In februari en april biedt WerkBedrijf opdrachtgevers, die een medewerker hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt, weer de mogelijkheid om kosteloos de Harrie-training te volgen. Informatie hierover volgt binnenkort, maar wilt u uw interesse alvast kenbaar maken, neem dan contact op met Anouska van der Heijden. Meer informatie over de training is te vinden op www.ikbenharrie.nl.

Anouska van der Heijden