Het Hoofdkwartier Horeca

Bas Hoebink, eigenaar Hoofdkwartier Horeca en Brechtje Giesbers, consulent bedrijfsdienstverlening WerkBedrijf. 

De economie groeit, meer mensen gaan uit eten en er komen meer horecagelegenheden. Er heerst echter een groot tekort aan geschoolde koks. Bas Hoebink, Nijmeegse horecaondernemer, weet daar alles van. Toen Brechtje hem belde en vroeg of hij mee wilde doen aan het project ‘Talent in de Keuken’, was de start snel gemaakt.

Talent in de keuken
WerkBedrijf pikte de vraag van de horecaondernemers op en zocht naar een creatieve oplossing voor het tekort aan koks. Samen met onder andere ROC, UWV en het Loket Leren en Werken startten zij het project Talent in de Keuken. “Inmiddels zijn er 25 kandidaten gestart. Ervaring in de horeca is niet nodig. Wat telt is motivatie”, aldus Brechtje. 

Van opleiding tot werkplek
In het project Talent in de Keuken worden werkzoekenden versneld opgeleid tot Basiskok niveau 2. In de eerste vier maanden starten de kandidaten met een proefplaatsing bij een werkgever om basiskennis en vaardigheden in de keuken aan te leren. Daarna start de groep met een opleiding bij ROC Nijmegen. Na het afronden van de opleiding, gaan de kandidaten bij het leerbedrijf aan de slag.

De horecaondernemers bieden voor de duur van het project een betaalde BBL-plek aan. Zo ook Bas Hoebink. Hij opende in zes jaar tijd vier restaurants. De Firma, de Meesterproef, The Black Fox en Pizza Pasta. Hij stelt in elk bedrijf een leerwerkplek open voor dit project.

De markt schreeuwt om koks
Bas: “De markt schreeuwt om koks op dit moment. Ik vind dat we als branche onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We kunnen niet alleen maar roepen dat we een tekort hebben aan koks en tegen de scholen zeggen dat ze het moeten oplossen. Zo werkt het niet.” Brechtje: “Bas is niet de enige ondernemer die er zo over denkt. Er zijn nog 25 andere horecabedrijven die meedoen aan het project. En er staan er meerderen op de wachtlijst.”

Meer samenwerking
Bas is heel enthousiast over het project: “Dit project levert mij veel op. Ik probeer goed personeel aan me te binden. En ik vind het belangrijk om mensen een kans te geven in mijn bedrijf.”  Het is de ambitie van Bas om horeca leerbedrijf van het jaar te worden. Hij hoopt op meer samenwerking met WerkBedrijf in de toekomst. “Het is mooi om te zien dat er met dit project een brug geslagen wordt tussen werkgevers, onderwijs en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen,” aldus Bas.

Het Hoofdkwartier Horeca

Wilt u ook een een mooie combi worden? mail ons maak een afspraak