Jobcoach Leonore biedt ondersteuning op de werkvloer

In samenwerking met VNO NCW biedt WerkBedrijf werkgevers in het Rijk van Nijmegen de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van een jobcoach. Leonore Hofstee is een van deze jobcoaches en vertelt wat haar rol is en hoe zij werknemers én werkgevers kan ondersteunen op de werkvloer.

Leonore werkt samen met drie collega’s als jobcoach bij WerkBedrijf. Zij bieden begeleiding op de werkvloer aan kandidaten vanuit de Participatiewet en SW-medewerkers van WerkBedrijf. Ook begeleiden ze deelnemers aan diverse opleidingstrajecten. De aanleiding om een jobcoach in te zetten varieert sterk, legt Leonore uit: “Dat kan echt van alles zijn. Soms moeten praktische vaardigheden aangeleerd worden of functioneert iemand niet goed op de werkvloer of in een team. Ook uitdagingen op het gebied van communicatie kom ik veel tegen. Als jobcoach begeleid ik werknemers én werkgevers. Ik geef ze handvatten, zowel praktisch en organisatorisch als op het gebied van communicatie. Bijvoorbeeld hoe je duidelijk je verwachtingen en grenzen kunt aangeven. Maar ook de manier van communiceren op de werkvloer vraagt soms de nodige aandacht. Hoe je iets zegt is bepalend voor hoe de ander het opvat!”

Maatwerk
Leonore: “Jobcoaching is eigenlijk altijd maatwerk. Mijn uitgangspunt: wat heeft een medewerker nodig om het werk goed en met plezier te kunnen doen en wat heeft een werkgever nodig om het beste uit zijn werknemer te halen? Het antwoord daarop is iedere keer anders. Daarom kijk ik zoveel mogelijk mee op de werkvloer. Zo zie ik in de praktijk hoe iemand werkt, reageert en communiceert. Mijn begeleiding kan eruit bestaan dat ik letterlijk naast iemand sta om het werk aan te leren. Zo stond ik vanochtend nog met mijn laarzen aan poep te scheppen in een manege. Maar ik voer ook veel coaching gesprekken met medewerkers en adviseer werkgevers hoe zij hun medewerker kunnen begeleiden. Ik voel voldoening als mensen weer met plezier naar hun werk gaan. Mensen laten groeien, daar doe ik het voor.”

Vertrouwen
“Om mijn werk goed te kunnen doen, is wederzijds vertrouwen nodig. Vaak komen dan ook andere zaken aan de orde en merk je dat er meer aan de hand is. Privé problemen bijvoorbeeld kunnen hun weerslag hebben op het werk. Denk hierbij aan schulden of kinderopvang niet goed geregeld kunnen krijgen. Ik bied in eerste instantie ondersteuning op de werkvloer. Maar als iemand op andere terreinen hulp nodig heeft, denk ik wel mee in oplossingsrichtingen. Of verwijs ik door naar de juiste hulpverlening. De doelen waar we naar toe gaan werken, stellen we gezamenlijk vast.”

Uniek project
“Als jobcoach kan ik erbij helpen dat het weer werkt op de werkvloer. Fantastisch dus, dat we nu in samenwerking met VNO NCW werkgevers gratis inzet van een jobcoach kunnen aanbieden. Iedere ondernemer, die hulp kan gebruiken bij de begeleiding van een medewerker, komt hiervoor in aanmerking. Ook als die werknemer niet via WerkBedrijf komt. Ik zou zeggen: grijp deze unieke kans!”

Jobcoach Leonore biedt ondersteuning op de werkvloer
Leonore  Hofstee

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met

Leonore Hofstee