Katja: ‘Ik wil mijn kinderen een goed voorbeeld geven’

Aan ambities en grote dromen heeft Katja (36) uit Groesbeek geen gebrek. Toch belandde ze in de bijstand. Met de hulp van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen vond ze een passende woning én een manier om studeren te combineren met de zorg voor haar vijf kinderen.     

Als jong meisje droomde Katja van een carrière in de paardenwereld. Zonder diploma vertrok ze daarvoor naar België. Ze runde daar een paardenpension en was actief in de sport. Na haar zwangerschap haalde Katja haar oude niveau niet meer. Katja: “Ik kan dingen niet half doen. Ik besloot dus te stoppen met de wedstrijden en mij te richten op mijn eigen (paarden) fotografiebedrijf.” Als alleenstaande moeder in Nijmegen lukte het haar niet om de zorg voor haar kinderen te blijven combineren met haar bedrijf. “Toen moest ik een uitkering aanvragen. Helemaal niet wat ik wilde.” 

Zoek balans
Met grote plannen kwam ze 2,5 jaar geleden terecht bij haar consulent bij WerkBedrijf, Nader Fathi. Een universitaire studie geschiedenis volgen en dan lesgeven, was haar nieuwe droom. “Maar zo’n studie duurt in deeltijd 6 jaar en ik had een groot gezin. Dat bleek gewoon niet haalbaar.” Samen met Nader Fathi stippelde ze een route uit die wél paste bij haar leven. Eerst een ruimere woning vinden en daarna studeren. Het werd een opleiding in de zorg, want daar is zeker werk in te vinden. Katja: “Ik heb van Nader Fathi geleerd om af en toe pas op de plaats te maken. Het is oké om veel ambitie te hebben, maar het is verstandiger om te zoeken naar balans.” 

Een voorbeeld voor mijn kinderen
Inmiddels heeft Katja haar praktijkexamens gehaald en is ze op zoek naar een stageplek. Studeren én zorgen voor haar kinderen is zwaar, maar ze weet precies waar ze het voor doet. “Pas als de drie jongste kinderen in bed liggen, kan ik beginnen met studeren. Een avondje netflixen zit er voor mij nooit in.” Haar motivatie? “Een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Ik laat ze zien dat je niet moet berusten in je situatie, maar dat je er zelf iets van moet maken. En natuurlijk doe ik het ook voor mezelf. Ik wil onafhankelijk zijn en mezelf blijven ontwikkelen.”   

Katja: ‘Ik wil mijn kinderen een goed voorbeeld geven’