‘Liever mensen die willen maar nog niet kunnen, dan andersom’

Inclusief ondernemen is een term die je bij Ariëns niet zult horen. Toch zit dat al vanaf de start van de onderneming, bijna 35 jaar geleden, in de genen. Jay Kuppen (39), projectmanager bij Ariëns: “Voor ons is iedereen gelijk. Als iemand maar laat zien dat die wil, dan investeren wij graag in hem of haar. Duurzame relaties, daar streven we naar. Met onze medewerkers, maar zeker ook met klanten en partners.” 

Altijd inclusief SROI
Als projectmanager is Jay verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten. Personeelsbeleid maakt daar een belangrijk deel van uit: “We kijken daarbij meer naar instelling en motivatie dan naar iemands achtergrond. We hebben liever mensen die willen maar nog niet kunnen, dan andersom. Mensen vanuit de Participatiewet, of met een SW-indicatie …’het doet er voor ons niet toe’.” Een prachtig voorbeeld van inclusief ondernemen, hoewel ze bij Ariëns zelf nog nooit van die term gehoord hebben. “Het is gewoon iets wat bij ons hoort. Net als dat SROI (Social Return On Investment) een vast onderdeel is in onze projectvoorstellen. Wij vinden het belangrijk om wat terug te doen voor de regio. Wij vullen dat bijvoorbeeld ook in door het bieden van leerlingenbegeleiding en stages.” 

Veilige werkplek
Jay werkt al ruim 15 jaar bij Ariëns: “Ik ben begonnen op de werkvloer, als vakman. Altijd met de ambitie om door te groeien. Het is een voordeel dat ik goed weet wat er leeft op de werkvloer, hoe het eraan toegaat. Mijn manier van aansturen past prima bij de bedrijfscultuur: open, transparant en no- nonsense. Iedereen is even belangrijk in het bedrijf. Het moet een open en veilige werkplek zijn. En dan bedoel ik niet alleen fysiek. Iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is en daarin geaccepteerd worden.” 

Belangrijke rol productieleiders
“We hebben hier een aantal medewerkers vanuit de Participatiewet en twee die met een SW-indicatie vanuit WerkBedrijf bij ons zijn gedetacheerd. Een van hen als allround vakman, de ander als schilder. Net als iedereen hebben ze hun eigen kwaliteiten, maar soms is ook specifieke ondersteuning nodig. Ze zijn helemaal opgenomen in het team. Daarbij is de rol van de productieleiders essentieel. Die zorgen dat iedereen prettig kan werken in het team. Nieuwe mensen hebben begeleiding nodig, dat geldt voor iedereen. We kijken daarom van tevoren goed wat er nodig is.” 

Jubileum
Volgend jaar bestaat Ariëns 35 jaar. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot dé partner in totaalonderhoud, met ± 35 werknemers. Ariëns richt zich op de zakelijke markt, onder meer zorginstellingen, scholen en woningcorporaties. “Wij zijn een regionaal sterk bedrijf in totaalonderhoud. Alles draait om de klant. We investeren veel tijd in het voortraject, ook met de bewoners of gebruikers. Want als die tevreden zijn, is onze opdrachtgever dat ook. Langetermijn relaties, dat is waar we voor gaan. Ook als het om medewerkers gaat!” 

‘Liever mensen die willen maar nog niet kunnen, dan andersom’